Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Zatlers par izmaiņām veselības aprūpes sistēmā: Esmu skeptisks, tās ir vien kvantitatīvas

© Scanpix

“Tās ir kvantitatīvas izmaiņas – vairāk naudas zālēm, pakalpojumiem, algām. Es šeit neredzu naudu attīstībai un pārstrukturēšanai. Jo pretī jau nav to cilvēku, kas varētu šos pakalpojumus sniegt. Es esmu diezgan skeptisks par šo visu. Deklarēt, ka mums būs vairāk naudas – tā jau tika darīts,” bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "TOP5".

Zatlers raidījumā kritizēja nākamā gada veselības budžeta sadalījumu un norādīja, ka galvenās problēmas, ar kurām saskaras pacienti, netiks risinātas.

“Es būtu gribējis redzēt šajā nākošā gada budžetā konkrētu naudas summu, kas ir veltīta iestāžu pārstrukturēšanai. Tā, lai es šo pakalpojumu varētu saņemt, pirmkārt, laicīgi. Šī te pacienta puse vēl joprojām ir ļoti neskaidra,” uzskata Zatlers.

Viņš norādīja, ka nav skaidrs, kā nauda tiks tērēta un vai medicīnas pakalpojumu kvalitāte tiks uzlabota: “Kvantitatīvie rādītāji - jā, naudas ir vairāk. Kā viņa tiks izlietota? Ja tikai zāļu un pakalpojumu apmaksai, mani ļoti biedē tas, ka šie lielie poliklīniku tipa konglomerāti (sevišķi Rīgā) sniedz ļoti zemas kvalitātes pakalpojumus, bet vienalga valsts viņus apmaksā.”

Zatlers apgalvoja, ka kvalitatīvu un strukturālu izmaiņu trūkums ietekmēs arī mediķus, jo ar lielākām algām vien nepietiek. “Es gribu redzēt attīstības plānošanu, jo mediķiem bez naudas interesē vēl kas cits - kvalitāte, iespējas radoši strādāt. Vājākās vietas mēs tagad pieklusināsim,” raidījumā sacīja eksprezidents.

Turklāt līdzīgu stratēģiju esot pielietojis bijušais veselības ministrs Gundars Bērziņš. Tika palielināti līdzekļi, tomēr strukturālu izmaiņu trūkums liedza problēmas risināt ilgtermiņā. “Veselības ministrs Gundars Bērziņš ienesa veselībā daudz vairāk naudas, likās, ka visas problēmas ir atrisinātas, bet nepaprasīja pretī nekādas strukturālas izmaiņas vai veidu, kā tiks organizēta šī palīdzība. Tas beidzās ar to, ka pēc apmēram 4-5 gadiem visas problēmas bija atpakaļ. Nekas nebija atrisināts,” atminējās Zatlers.