Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Paātrinās naudas atmaksu ES fondu komercdarbības atbalsta projektos

Šodien, 18. maijā, Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie noteikumi, kas paredz, ka Eiropas Savienības (ES) fondu komercdarbības atbalsta projektu īstenotājiem gan ES fondu, gan valsts budžeta (ja paredzēts) līdzfinansējuma daļu atmaksās, negaidot, kamēr ES fonda līdzekļi tiek saņemti no Eiropas Komisijas (EK).

Līdz šim komercdarbības atbalsta projektos plānoto valsts budžeta līdzfinansējuma daļu finansējuma saņēmējam izmaksāja līdz izdevumu deklarācijas iesniegšanai EK, savukārt ES fonda līdzfinansējuma daļu tikai pēc tam, kad saņemti atpakaļ ES fonda līdzekļi no Eiropas Komisijas. Tādējādi uzņēmējiem finansējuma atmaksa bija jāgaida vismaz trīs mēnešus.

Tāpat noteikumi paredz, ka tiem finansējuma saņēmējiem, kuriem maksājumu pieprasījumi būs iesniegti un apstiprināti no atbildīgās iestādes (ministrijas) vai sadarbības puses (aģentūras), kā arī būs iesniegti Valsts kasē līdz kārtējā gada 25. septembrim, atmaksu saņems tajā pašā gadā, bet tie, kas pēc 25. septembra – nākamajā gadā. Šāds ierobežojums nepieciešams, lai samazinātu potenciālo negatīvo ietekmi uz budžeta deficītu.