Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brīvprātīgie palīdz vēža pacientiem

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Šovakar Rīgā Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā notiek labdarības koncerts Adventa mesa. Ziemassvētku dziesmu ciklu solistiem, jauktajam korim un kameransamblim radījuši dzejnieks Normunds Beļskis un komponists Māris Lasmanis, un uz koncertu aicināts ikviens cilvēks. Ieeja koncertā ir par ziedojumiem, kas tiks novirzīti Rīgas Austrumu slimnīcas brīvprātīgo kustības attīstībai. Brīvprātīgie slimnīcā sniedz atbalstu onkoloģijas pacientiem.

Brīvprātīgo kustība vēža pacientu atbalstam Rīgas Austrumu slimnīcā sākās šāgada rudenī. Tā tika uzsākta pakāpeniski - septembrī pie onkoloģiskajiem pacientiem devās pirmie 23 speciāli apmācīti brīvprātīgie. Kustības trīs mēnešu darbības laikā brīvprātīgo, kas sniedz gan emocionālu, gan praktisku atbalstu vēža pacientiem, skaits dubultojies. Slimnīcas ārstniecības personāls brīvprātīgo darbības sākumu vērtē kā ļoti veiksmīgu un daudzsološu un sadarbībā ar biedrību Svētās ģimenes māja plāno brīvprātīgo kustību paplašināt, jo atbalsts ir nepieciešams arī citiem slimniekiem. Brīvprātīgie ir ļoti dažādi, tikpat dažāda ir viņu motivācija, nesaņemot samaksu, palīdzēt vēža slimniekiem, Neatkarīgajai stāsta Rīgas Austrumu slimnīcā. Brīvprātīgo vidū ir cilvēki, kuri paši saskārušies ar diagnozi vēzis un šo slimību uzveikuši, tāpēc vēlas smagajā un ilgstošajā cīņā ar vēzi atbalstīt citus. Ir brīvprātīgie, kuriem onkoloģiska slimība laupījusi kādu tuvu cilvēku. Taču ir brīvprātīgie, kuri vienkārši vēlas palīdzēt citiem. Slimnīcā nonāk pacienti, kuriem nav neviena tuva cilvēka, un tie, kuru radi dzīvo pārāk tālu, lai bieži apciemotu. Šiem pacientiem atbalsts ir visvairāk nepieciešams. Diemžēl ir pacienti, no kuriem tuvinieki, uzzinot par slimību, ir novērsušies.

Visvairāk brīvprātīgo apciemojumus gaida pacienti, kuri Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā uzturas ilgstoši. Tie ir pacienti, kuri pārcietuši smagas operācijas, ķīmijterapijas un paliatīvās aprūpes nodaļas pacienti, bet jo īpaši - staru terapijas nodaļas pacienti, kuri slimnīcā pavada četras līdz pat sešas nedēļas. «Man bija ļoti smaga operācija - sešas stundas ilga. Diemžēl audzēja šūnas atrada arī limfmezglos, tāpēc tagad man ir staru terapija,» atklāj paciente, 56 gadus vecā Lilita. «Brīvprātīgā meitene nāk pie manis katru pirmdienu un nes svaigas kāpostlapas. Man katru vakaru ir divas šprices, un no tām zem ādas paliek sacietējumi. Kāpostlapu kompreses tos ļoti labi noņem, par ko jāsaka liels paldies brīvprātīgajai. Ir labi, ja ir kāds, ar ko aprunāties. Pie manis arī māsa brauc, bet viņa divos darbos strādā, viņai grūti uz šejieni atbraukt.»

Latvijas Onkoloģijas centra galvenā māsa Inta Laže stāsta, ka brīvprātīgie cenšas uzlabot onkoloģisko pacientu noskaņojumu visdažādākajos veidos: «Pacienti bieži vien nevēlas runāt par savu slimību, taču vērtīga ir arī saruna par vaļaspriekiem, aktualitātēm pasaulē vai jebko citu, jo pacients šajā laikā aizmirst par savu slimību un varbūt pat par nepatīkamajām sajūtām, kas ir pēc operācijas, staru vai ķīmijterapijas.»

Latvijas Onkoloģijas centra kapelāns Juris Meijers, kurš brīvprātīgajiem bieži nāk talkā ar padomu, par pirmajiem brīvprātīgo darbības mēnešiem pauž patiesu gandarījumu. «Brīvprātīgo kustība Austrumu slimnīcā ir aizsākusies ļoti cerīgi, un gribētos, lai tikpat veiksmīgi arī turpinātos, kļūstot par ilgtermiņa projektu un vērtīgu pienesumu onkoloģiskajiem pacientiem un sabiedrībai kopumā,» saka J. Meijers.

Biedrības Svētās ģimenes māja valdes locekle, brīvprātīgo kustības vadītāja Inese Švekle norāda: tā kā brīvprātīgo kustība smagi slimu pacientu atbalstam Latvijā atšķirībā no citām attīstītām valstīm tikko sākusi veidoties un mūsu sabiedrībai ir kaut kas jauns, lielā iedzīvotāju atsaucība un vēlme palīdzēt vēža pacientiem bija liels pārsteigums. Biedrība organizēja jaunas apmācības, lai sagatavotu nākamo brīvprātīgo grupu vēža pacientu atbalstam.

Labdarības koncertā, kas notiek trešdienas vakarā, gūtie ziedojumi tiks novirzīti Rīgas Austrumu slimnīcas brīvprātīgo kustības attīstībai. Finansējums ir nepieciešams gan esošo brīvprātīgo atbalstam (supervīzijai) un tālākapmācībai, gan jaunu brīvprātīgo sagatavošanai. Nākotnē brīvprātīgo kustību plānots izvērst plašumā, jo atbalsts ir nepieciešams ne tikai vēža slimniekiem, bet arī pacientiem ar citām smagām slimībām.

***

Viedoklis

Signe PLĀTE, Latvijas Onkoloģijas centra ķīmijterapijas nodaļas vadītāja:

- Brīvprātīgo darbības pirmos mēnešus vērtēju kā neticami veiksmīgus. Pirmajās nedēļās daļa pacienti gan pret brīvprātīgajiem izturējās skeptiski un no viņu sabiedrības atteicās, taču aizvien vairāk pacientu saskarsmē ar viņiem gūst pozitīvu pieredzi, un, par to stāstot citiem, brīvprātīgie kļuvuši par gaidītiem viesiem gandrīz katrā palātā. Pašlaik mums ir zināmas brīvprātīgās, kuras regulāri nāk uz mūsu nodaļu, un personāls ar viņām jau ir saradis. Ļoti priecājos, ka starp viņām ir pāris tādas, kas pie pacientiem nāk nedēļas nogalē. Sestdien un svētdien nodaļā paliek galvenokārt tie pacienti, kurus mājās neviens negaida, un viņiem atbalsts ir ļoti nepieciešams.