VNĪ pirms Latvijas valsts simtgades sasparojas

GODA PLĀKSNE. Jāņa Akuratera muzejs Pārdaugavā ir viens no tiem VNĪ atjaunotajiem valsts īpašumiem, kam tika piešķirta goda plāksne ar simbolisko kampaņas logo. Muzeja vadītāja Ruta Cimdiņa priecājas, ka māja ir restaurēta, nevis tikai atjaunota, taču tas darīts ar pietāti pret telpām un materiāliem. VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis solīja sakārtot arī piekļūšanu muzeja ēkai © Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), kam pārmesta nespēja laikus pabeigt nozīmīgus projektus, nākusi klajā ar iniciatīvu 100 adreses Latvijas valsts simtgadei. VNĪ jaunā valde strādā apmēram trīs mēnešus, un šajā laikā ir sakārtota organizācijas iekšējā struktūra, lai varētu pievērsties rezultātam – VNĪ pārvaldījumā esošu ēku un citu īpašumu sakārtošanai.

Līdz šim VNĪ pārmeta kavētus termiņus, neizpildītas saistības, tāpēc ir uzsākts projektu audits, lai saprastu, kur kas iestrēdzis, neslēpa VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis. Kampaņas 100 adreses Latvijas valsts simtgadei mērķis ir apzināt un novērst problēmas jau īstenotajos projektos, kā arī vairākus iesāktos pabeigt iecerētajos termiņos. VNĪ valde vakar publiski solīja mācīties no kļūdām. Valdes locekle Kitija Gruškevica norādīja, ka VNĪ īstenotajos projektos daudzus gadus vājais posms bija projektēšanas uzdevums. Tagad tas ir precīzi paskaidrots katrā projektā, noskaidrotas telpu lietotāja jeb nomnieka vajadzības, notiek konsultācijas, tiek analizēta līdzīgu projektu labākā prakse un kļūdas. Projektēšanas uzdevumā iekļauts arī reāls darbu izpildes termiņš un izmaksas.

ATJAUNOTS. Dzejnieks, rakstnieks un politiķis Jānis Akuraters bija viens no neatkarīgās Latvijas dibināšanas ierosinātājiem 1918. gadā. Zīmīgi, ka, sagaidot Latvijas simtgadi, viņa muzejs Torņakalnā ir atjaunots un apmeklētājiem vēsta par rakstnieka sadzīvi, idejām un viņa kā kultūras stratēģa lomu jau neatkarīgajā Latvijā / Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Latvijas simtgade tiek svinēta piecus gadus, un arī VNĪ tikpat ilgā laika posmā sola turpināt savu kampaņu. 100 adreses ir tikai 20 procenti no visiem VNĪ pārvaldītajiem objektiem, taču tās ir sabiedrībai ļoti būtiskas adreses. Vakar, iepazīstinot ar iecerēm Latvijas simtgadē, tika nosaukti konkrēti termiņi ilgspēlējošiem projektiem.

Viens no tādiem ir Nākotnes nams jeb Latvijas Okupācijas muzeja piebūve. Nākotnes nama pamatakmeni plānots iemūrēt nākamajā gadā. Pašlaik notiek būvniecības iepirkuma 2. kārta, kas noslēgsies pavasarī. No līguma noslēgšanas brīža Nākotnes nams jāuzbūvē 12 mēnešos. Arī Jaunā Rīgas teātra (JRT) telpas Lāčplēša ielā netiek sasteigtas - būvprojekts ir saskaņots Rīgas pilsētas būvvaldē, bet pirms būvniecības vēl notiek konsultācijas ar arhitekti Zaigu Gaili un JRT vadību par to, kas teātra ēkā nepieciešams aktieriem, personālam un skatītājiem.

Arī Muzeju krātuve Pulka ielā ir viens no uzsāktajiem projektiem, ar kura īstenošanu nav veicies gludi. VNĪ informē, ka būvnieks nav spējis iekļauties sākotnēji plānotajā termiņā, tāpēc tiek pastiprināti uzraudzīts. Muzeju krātuves nodošanas termiņš plānots 2019. gada aprīlis. Savukārt par Rīgas pils Konventa restaurācijas un pārbūves termiņiem vēl netiek runāts - jāpabeidz arheoloģiskā izpēte, pēc tam nākamā gada pirmajā pusē būs skaidrība gan par būvniecības plānu, gan sadārdzinājumu.

Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

***

UZZIŅAI

• Projekta 100 adreses Latvijas valsts simtgadei ietvaros VNĪ īsteno 30 projektus ar kopējo investīciju apjomu 135 miljoni eiro;

• 2015.-2017. gadā jau īstenoti - 25 projekti;

• Tuvākajā laikā plānots uzsākt 21 projektu (2019.-2023. gads) ar kopējo investīciju apjomu līdz 170 miljoniem eiro.

Avots: VNĪ

Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency



Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais