Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ko pats Poikāns saka par prezidenta lēmumu viņu apžēlot

© F64

Par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu pretlikumīgu iegūšanu notiesātais Ilmārs Poikāns Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa lēmumu apžēlot viņu vērtē kā ilgtermiņā atzīstamu, jo Poikāna nolūks nekad neesot bijis gūt personisku labumu vai nodarīt kādu kaitējumu.

Poikāns atkārtoti pauda nostāju, ka sabiedrībai bija tiesības uzzināt informāciju, kas līdz tam "nez' kādēļ nebija publiski pieejama". Otrkārt, tika sākts process uz sakārtotu likumdošana attiecībā uz atklātību un informācijas pieejamību par nodokļu maksātāju līdzekļu izlietojumu un izšķērdēšanu, treškārt, tika būtiski uzlabota informācijas sistēmu drošība valsts iestādēs, kuru tiešais pienākums ir rūpīgi sargāt viņu rīcībā esošo uzņēmumu un valsts iedzīvotāju datus, savu redzējumu par lietu pauda Poikāns.

"Paldies Valsts prezidentam. Viņš ir izmantojis manis doto iespēju atcelt netaisnīgā notiesājošā sprieduma sodu Neo lietā. Redzēsim, vai prezidents būs drosmīgs pieņemt arī citus valstij svarīgus lēmumus," sacīja Poikāns, ""paldies" par pārcentīgo darbu visiem izmeklētājiem, prokuroriem un tiesnešiem, kas kļuvuši akli aiz paklausības, bet izrādās - velti."

Poikāns izteicās, ka "tagad ir pēdējā iespēja nākotnē septiņas reizes pārdomāt pirms pieņemt lēmumus, izlemt, vai vajag akli pakļauties pavēlēm un redzēt tikai likuma burtu, nevis garu, galu galā sākt domāt ar savu galvu un atcerēties par sirdsapziņu".

Jau ziņots, ka Vējonis šodien apžēlojis Poikānu jeb Neo, kurš tika notiesāts par komercnoslēpuma ziņu neatļautu iegūšanu no VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS).

Augstākā tiesa (AT) 27.oktobrī atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atcelts Poikānu attaisnojošs spriedums apsūdzības daļā par ziņu, kas ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu, un viņam piespriests 60 stundu piespiedu darbs.

Kā norāda Valsts prezidents, lai gan Poikāns ar savu rīcību ir pārkāpis likumu, sabiedrības ieguvums no viņa rīcības ir bijis ievērojami lielāks nekā viņa nodarījuma sekas. "Tas ir sekmējis atklātību un caurspīdīgumu valsts pārvaldē, kā arī pievērsis uzmanību valsts informācijas sistēmu drošībai," uzsver Vējonis.

Pamatojoties uz Satversmes 45.pantu un Apžēlošanas likuma 4.pantu, Valsts prezidents nolēmis Poikānu pilnīgi atbrīvot no pamatsoda izciešanas un noņemt sodāmību, teikts Valsts prezidenta paziņojumā.

Lemjot par apžēlošanu, ņemts vērā arī tas, ka Poikāns pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās ieradies Valsts probācijas dienestā pieteikties soda izpildei.

Kā ziņots, Poikāns šogad novembrī nosūtīja vēstuli Vējonim, lūdzot atbrīvot viņu no kriminālsoda izciešanas un noņemt sodāmību Neo krimināllietā. Savā vēstulē medijiem Poikāns norādīja, ka plāno vērsties Eiropas cilvēktiesību tiesā (ECT), lai apstrīdētu sevi notiesājošo spriedumu, taču pirms šāda soļa speršanas viņš grib izmantot pēdējo Latvijas likumdošanā paredzēto iespēju - lūgt apžēlošanu Valsts prezidentam.