Meklē naudu vardarbībā cietušu bērnu ekspertīzēm

Pēc jautājuma aktualizēšanās Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomsijā šodien Veselības ministrija lūgs valdībai piešķirt jau šogad 6000 latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem bērnu, kuri cietuši no vardarbības, tiesu psihologiskajām ekspertīzēm.

Šodien situāciju vērtēja Saeimas deputāti, Veselības ministrija, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra eksperti, privātie tiesu eksperti, Tieslietu ministrija un policijas pārstāvji. Pārbaudes lietu par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem ierosinājis arī Tiesībsargs.

Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktors Reinis Joksts atzina, ka Veselibas ministrija gatavo noteikumu projektu, ko iesniegs valdībā, lai saņemtu līdzekļus vardarbībā cietušu bērnu rehabilitācijai. Tam šogad ir nepieciešami 6000 lati. Savukārt nākamajam gadam ministrija sagatavos izmaiņas valdības noteikumos, iekļaujot normu, ka šādas ekspertīzes ir jāapmaksā no valsts budžeta.

Līdz šim tāda norma noteikumos nebija, līdz ar to šo ekspertīžu veikšana bija atstāta zināmā pašplūsmā, no finansiālā viedokļa raugoties. Psihiatrijas centrs veica divas ekspertīzes mēnesī, izlietojot tam pāri palikušo finansējumu no cita veida ekspertīzēm.

Neatkarīgā Rīta avīze rakstīja par septiņus gadus vecu zēnu, kurš, iespējams, cietis no seksuālās vardarbības, bet tiesu psiholoģisko ekspertīzi viņam varētu veikt tikai 2011. gada martā.

Svarīgākais