Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ko Ziemassvētku dāvanās sūta ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem?

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Ziemassvētku dāvanās ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem visbiežāk sūta rupjmaizi, balzamu vai piparkūku mīklu, liecina salikto kravu pārvadātāja SIA "Terra Express" apkopotie dati.

Tāpat Latvijā dzīvojošie no ārzemēs dzīvojošajiem tuviniekiem visbiežāk saņem attiecīgajām valstīm raksturīgos konditorejas izstrādājumus un preces.

Kā aģentūru LETA informēja "Terra Express" īpašniece Viola Sjakste, par minētajā sūtījuma satura tendencēm liecina dati, kurus kravu pārvadātājs apkopojis par 50 kravām, ko šonedēļ divos bezmaksas reisos no Latvijas uz Spāniju un Itāliju, kā arī no Spānijas un Itālijas uz Latviju nosūtīja "Terra Express".

No Latvijas uz Spāniju un Itāliju radiem un draugiem dāvanās visbiežāk tiek sūtīti arī skābēti kāposti, pelēkie zirņi, "Laimas" šokolāde, zefīri, dzērvenes pūdercukurā, kā arī Latvijā ražots alus. Savukārt minētajām divām valstīm uz Latviju dāvanās tiek sūtīti tādi vietējie gardumi kā olīveļļa, šķiņķis, zivju konservi, garšvielas, kafija, šokolāde un citi saldumi, kā arī vīns. Papildus ēdmaņām sūtījumos ir arī rokdarbi, brīnumsvecītes, žurnāli un nākamā gada kalendāri, ierāmētas fotogrāfijas, kā arī kosmētika, smaržas, apģērbi un apavi.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

"Terra Express" šonedēļ jau devīto gadu organizēja akciju, kuras laikā ārzemēs dzīvojošie latvieši savējiem uz Latviju vai no Latvijas uz ārzemēm varēja bez maksas sūtīt Ziemassvētku dāvanas.

Analizējot sūtījumu saturu, iegūta statistika par to, ko svētkos visvairāk novērtē Latvijas piederīgie. Atbilstoši iegūtajiem datiem, dāvanas biežāk steidz sarūpēt sievietes, jo tās visbiežāk norādītas kā paciņu sūtītājas un saņēmējas. Vidējā sūtītāja ir vecumā no 28 līdz 35 gadiem, kura ārzemēs dzīvo vai nu studiju vai ģimenes dēļ, un audzina mazus bērnus. Tikai sešos gadījumos no 92 adresātiem sūtītājs vai saņēmējs ir vīrietis.

Visaktīvāk dāvanas sūta Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo Boloņā, Milānā, Apūlijā, kā arī Barselonā, Valensijā un Madridē. Sūtījumu no Spānijas un Itālijas ir būtiski vairāk, nekā uz minētajām zemēm no Latvijas.

SIA "Terra Express" pērn strādāja ar 2,129 miljonu eiro apgrozījumu un peļņu 213 392 eiro apmērā. Savukārt 2015.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1,953 miljoni eiro, bet peļņa - 114 736 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

SIA "Terra Express" dibināta 2008.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2828 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Viola Sjakste.