Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kučinskis: Latvija atbalsta ideju atteikties no bēgļu kvotām

© F64

Latvija atbalsta Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska priekšlikumu mainīt iepriekšējo Eiropas Savienības (ES) migrācijas politiku un attiekties no bēgļu kvotām, sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis šodien Briselē piedalās Eiropadomes sēdē, kurā vakar sākās diskusijas par ES migrācijas politiku, tomēr līdz piektdienas rītam ES līderi nespēja atrisināt bloka austrumu un rietumu valstu domstarpības par bēgļu politiku.

Ministru prezidents atzina, ka Latvija atbalsta Tuska priekšlikumu reformēt ES migrācijas politiku, paredzot aktīvāku darbu ar Āfrikas valstīm, kā arī ES valstu aktīvāku rīcību bēgļu plūsmu novēršanai ārpus ES robežām.

"Šo problēmu risināšanai esam gatavi atbalstīt kopīga finanšu instrumenta radīšanu, bet ar nosacījumu, kas tas neietekmētu ES kohēzijas politiku un tiešmaksājumus," pauda Kučinskis.

Viņš uzsvēra, ka Latvija neatbalsta līdzšinējo migrācijas politiku, jo tā sauktās "bēgļu kvotas" realitātē nedarbojas.

Kā ziņots, ES dalībvalstu starpā trūkst vienprātības par to, kā reformēt migrācijas politiku. Sevišķi domstarpības raisa 2015.gadā pieņemtā vienreizējā kvotu sistēma patvēruma meklētāju sadalīšanai vienmērīgāk pa ES.

Pret obligātajām kvotām 2015.gadā balsoja Čehija, Rumānija, Slovākija un Ungārija.

Ungārija un Slovākija plānu apstrīdēja ES Tiesā, kas šo valstu iebildumus noraidīja. Polija sākotnēji bija gatava samierināties ar šo sistēmu, taču pakāpeniski pārvērtās tās kritiķē.

Scanpix

Eiropas Komisija ir uzsākusi tiesisko procedūru pret Čehiju, Ungāriju un Poliju par šo valstu atteikšanos iesaistīties patvēruma meklētāju kvotu plāna īstenošanā. Ungārija un Polija nav uzņēmusi nevienu patvēruma meklētāju pēc šī plāna, bet Čehija nav nevienu uzņēmusi pēdējā gada laikā.

Eiropas Komisijas plāni ieviest pastāvīgu mehānismu patvēruma meklētāju sadalei nākotnē jau vairākus mēnešus atrodas strupceļā.