Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Šobrīd ar darbaspēka trūkumu saskaras jau 60% Latvijas uzņēmēju

© F64

Darba spēka trūkums kļūst par arvien aktuālāku Latvijas ekonomikas problēmu, šobrīd jau 60% Latvijas uzņēmēju saskaras ar darbinieku trūkumu, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis.

Viņš atzīmēja, ka darbaspēka pieejamība ir aktuāla visās nozarēs, turklāt apmēram 80% uzņēmēju atbalsta ārvalstu darbaspēka piesaisti. Savukārt 90% aptaujāto Latvijas uzņēmumu uzskata, ka darbaspēka problēmas risināšanai ir nepieciešams pārskatīt augstskolu studiju programmas, koncentrējoties uz tām specialitātēm, kuras trūkst visvairāk.

Rostovskis stāstīja, ka, piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomā ik gadu būtu nepieciešams, lai augstskolu pabeigtu 3000 jauno speciālistu, taču šobrīd gadā šo specialitāti iegūst vien 600 absolventi. "Tas ir konkrēts darbaspēka deficīts IKT jomā," piebilda LTRK prezidents.

Pēc viņa teiktā, trūkst visu kvalifikāciju darbinieki - gan augstākā un vidējā līmeņa, kā arī mazkvalificēti darbinieki.

Viņš uzsvēra, lai eksports turpinātu palielināties un ekonomika attīstītos, darbaspēka problēmām šobrīd jau ir nepieciešama konkrēta rīcība, citādi izaugsme bremzēsies.

LTRK aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar biedrības 225 uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātiem, darbaspēka pieejamību par nepietiekamu uzskata 61,2% uzņēmēju, savukārt 26,8% sagaida, ka darbaspēks trūks drīzumā. Turpretī 10,3% respondentu ieskatā par darbaspēka pieejamību nav jāsatraucas, bet pārējie nevarēja atbildēt.

Vairāk nekā puse jeb 53,8% komersantu ir saskārušies ar darbaspēka trūkumu Latvijā, bet 27,4% problēmai ar grūtībām ir atraduši risinājumi. Turpretī 18,4% respondentu nav bijušas problēmas atrast darbiniekus, savukārt 0,4% nevarēja atbildēt uz šo jautājumu. Lielākā daļa jeb 91% atbalstīja tādu studiju programmu veidošanu, kas piesaistītu ārvalstu studentus, savukārt 4,5% pauda negatīvu nostāju un tikpat nevarēja sniegt atbildi uz šo jautājumu.

Visbiežāk jeb 29,5% uzņēmēji sacīja, ka atbalstītu Latvijas imigrācijas politikas veidošanu tā, lai ārvalstu studenti tiktu integrēti vietējā tirgū. Tāpat samērā daudzi - 18,3% - sacīja, ka atbalsta studentu iesaistīšanu darba tirgū, jo jaunu cilvēku Latvijā kļūst arvien mazāk, bet 21,4% ieskatā nepieciešams domāt par gudro imigrāciju. 10,7% ieskatā ārvalstu studentu integrēšana darba tirgū ir vienīgā iespēja augsti kvalitatīva darbaspēka piesaistīšanai, bet 10,3% uzskatīja, ka ārvalstu studenti Latvijas darba tirgū nav nepieciešami, jo vairāk jādomā par tautiešu atgriešanu Latvijā. Savukārt 6,7% ieskatā valstī ir vēl pietiekami daudz bezdarbnieku, 0,4% uzskatīja, ka ārvalstu studentu integrēšana vietējā darba tirgū neko nedos Latvijas ekonomikai un tikpat uzskatīja, ka svešiem cilvēkiem Latvijā nav ko darīt. Turpretī atlikusī daļa nevarēja atbildēt uz šo jautājumu.

Aptauju LTRK veica šā gada novembra beigās un tajā piedalījās 225 uzņēmumu vadītāji vai augstākās vadības pārstāvji.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.