Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvija pabaros pasauli

TRIUMFA MIRKLIS. Centrā zemnieku kooperatīva Latraps direktors Edgars Ruža (otrais no labās) ar balvu, ko viņam nupat kā pasniedzis Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņiem līdzās ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (no labās) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols © F64

Konkurss Eksporta un inovācijas balva 2017 šogad vislielāko godu sagādājis lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai Latraps.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotais konkurss startēja 2005. gadā toreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas patronāžā. Pēc viņas šo pienākumu pārņēma nākamie prezidenti, bet šogad Raimonds Vējonis kļuva arī par apbalvošanas ceremonijas namatēvu savā rezidencē atjaunotajā Rīgas pilī. Gadu gaitā mainījušies konkursa norises termiņi, nomināciju saraksts un uzvarētāju apbalvošanas vietas. Konkursos vispār pieteikušos un tajos dažādas sekmes guvušo uzņēmumu saraksti un tālākais liktenis varētu kalpot lieliskiem indikatoriem Latvijas tautsaimniecības vēstures un aktuālo norišu izpētē, bet plašākai sabiedrībai saprast konkursa rezultātus kļuva vieglāk kopš 2008. gada, kad konkursa galvenā balvas saņēmējs tika nosaukts par eksporta čempionu. Tas neizslēdz iespēju godināt arī citus uzņēmumus. Šogad līdz apbalvošanas ceremonijai tika trīsdesmit uzņēmumu par labām un vēl labākām sekmēm sešās nominācijās.

Par pirmo eksporta čempionu kronētā Liepājas metalurga izputēšana lieku reizi liecina, ka biznesā daudz ko nav iespējams saredzēt un paredzēt, bet visi nākamie eksporta čempioni turpina darboties ar labiem panākumiem. Čempionu rindā pārstāvētas dažādas nozares, tajā skaitā arī pakalpojumu sniegšana ārzemniekiem. Šā gada čempiona Latraps darbības lauks ir apmēram tas pats, kas pērnajam čempionam Dobeles dzirnavniekam. Milzīgu apgrozījumu un superpeļņu graudu un miltu pārdošana nesola kaut vai tāpēc, ka Latvija ir teritoriāli maza valsts, kurā daudz vietas ticis arī mežiem, no kuriem iegūtās produkcijas pārdošana deva iespēju izcelties arī citiem eksporta balvu konkursa dalībniekiem. Tomēr pasaules iedzīvotāju skaits turpina augt, bet neizpostītas aramzemes un augiem vajadzīgā ūdens pieejamība samazinās. Tas dod iespējas Latvijas zemniekiem un viņu produkcijas izplatītājiem.

Konkrētajā gadījumā galvenā eksportprece ir bijuši Latvijā audzēti kvieši, sākot no 2015. gada rekordražas. Latraps ir izveidojis un turpina celt graudu glabātavas, lai varētu pārdot graudus tad, kad to iespējams izdarīt par vislabāko cenu.

***

Par Latvijas eksporta čempioniem kronētie uzņēmumi

2016 Dobeles dzirnavnieks

2015 Rīgas Stradiņa universitāte

2014 Olainfarm

2013 UPB

2012 Mikrotīkls

2011 Valmieras Stikla šķiedra

2010 Grindeks

2009 Latvijas Finieris

2008 Liepājas metalurgs