Peldēties atļauts visās pārbaudītajās peldvietās

Veselības inspekcijas vides veselības speciālisti ir uzsākuši ikgadējo peldvietu ūdens kvalitātes monitoringu jūras un iekšzemes peldvietās. Šī gada peldsezonas laikā peldvietu ūdens kvalitāte tiks pārbaudīta 47 peldvietās, un pirmās pārbaudes liecina, ka peldēties ir atļauts visās 47 peldvietās.

Ūdens kvalitātes pārbaudes tiks veiktas visu peldsezonu, kas ilgst no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

Inspekcijas speciālisti peldvietu ūdens kvalitāti pārbauda gan laboratoriski (pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem), gan vizuāli novērtējot peldvietu. Vizuāli īpaša uzmanība tiek pievērsta tādiem aspektiem kā: netipiska ūdens krāsa, virsmas aktīvās vielas (noturīgas putas), peldoši un citi atkritumi ūdenī, naftas produkti, fitoplanktona aļģu (zilaļģu vai zaļaļģu) masveida savairošanās – ūdens „ziedēšana”.

Inspekcija aicina arī ikvienu iedzīvotāju iesaistīties peldūdens monitoringa veikšanā. VI mājas lapā www.vi.gov.lv sadaļā Vides veselība - Peldūdens - Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos, iespējams atrast anketu, ar kuras palīdzību ikviens iedzīvotājs var informēt par peldūdens un peldvietu kvalitāti.

Peldvietu ūdens kvalitātes rādītājus pēc laboratorisko izmeklējumu saņemšanas novērtē speciālists un sniedz slēdzienu par ūdens kvalitāti – peldēties atļauts, peldēties nav ieteicams vai arī peldēties aizliegts. Par izmeklējumu rezultātiem tiek informēts peldvietas īpašnieks, citas ieinteresētās institūcijas, kā arī sabiedrība.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais