Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Sasildi Ziemassvētkos": Jaunieši ar garīgās attīstības traucējumiem darina sveces sapņu īstenošanai

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Kārlis ir salauzis spilgti rozā parafīnu nelielos gabaliņos un ber to sveces formiņā. Viņš ir sajūsmā par sveces krāsu – tā būs koši rozā. Kārlis ir viens no Kustības par neatkarīgu dzīvi dienas centra jauniešiem, kurš ikdienā strādā arī sveču darbnīcā. Sveces gatavo jaunieši ar smagiem garīga rakstura traucējumiem, un kustības vadītāja Inga Šķestere saka: mēs nesam ziņu sabiedrībai, ka cilvēki ar smagiem traucējumiem var dot savu pienesumu. Sasildi Ziemassvētkos viesojas dienas aprūpes centrā, lai iepazītu sveču darināšanas meistarstiķi un iepazīstinātu lasītājus ar šeit topošajiem gaismas un siltuma nesējiem.

Sarkans, violets, zaļš, zils, balts un citi - kopumā četrdesmit dažādu krāsu un toņu parafīna gabaliņi stāv sveču darbnīcas plauktos. Uz galda dzesējas izlietas zaļas parafīna plāksnes, kuras drīzumā arī kļūs par izejmateriālu svecēm. Plāksnes veikli un ne tik veikli pirksti salauzīs mazākos dažādas formas gabaliņos, lai tos pildītu sveču formās. Šodien sveču darbnīcā strādā Kārlis un Zanda. Kārlis salauzis rozā parafīnu un salicis cilindra formā, kurai viducī - deglis. Kad tas izdarīts, dienas centra ergoterapeite Dita formiņu pielej ar karstu bezkrāsainu šķidru parafīnu, kas spilgtos rozā gabaliņus saturēs kopā. Rezultāts būs pēc vairākiem stundām. Kārlis ir gandarīts un dodas uz vingrošanu, bet Zanda labprāt parāda, kādas sveces gatavojusi viņa. To nav maz, un tās ir dažādās krāsās - viena no tām ļoti skaista - krāsas svecē burtiski spēlējas - zils, rozā, violets. Otras tādas sveces darbnīcā vairs nav.

IDEJA. Dita Rituma un Inga Šķestere šo ideju par sveču darbnīcu pasmēlās Vācijā, kur dažādi pasākumi cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem ir attīstīti. «Mēs pat nedomājām, ka tik daudzi dienas centrā varēs darbnīcā strādāt, tāpēc taisnība ir mūsu sadarbības partneriem, kuri teica, ka mēs nereti nenovērtējam, ko cilvēks pat ar smagiem traucējumiem ir spējīgs izdarīt,» saka Inga Šķestere (pirmā no labās / Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

«Ideja par sveču darbnīcu mums radās Vācijā, kur tā ir aktivitāte cilvēkiem ar ļoti smagām psihiskām saslimšanām, jo darbošanās ap parafīnu rada nomierinošu efektu,» stāsta Inga Šķestere. «Tomēr pašā sākumā domājām, ka darbosies kāds no mūsējiem, taču tagad - sveces gatavo gandrīz visi. Mēs cilvēkus ar smagiem attīstības traucējumiem bieži nenovērtējam, viņi spēj vairāk, nekā mēs domājam. Tā mums teica arī vācu kolēģi.» Dienas centru pašlaik ikdienā apmeklē 21 cilvēks, un tikai daži no viņiem nepiedalās sveču gatavošanā. Var teikt, sveču darbnīca ir integrēta dienas centrā. Inga skaidro, kāpēc sveču darbnīca ir tik noderīga cilvēkiem ar traucējumiem: «Visas aktivitātes ir ar jēgu, darbs ir produktīvs, proti, gala rezultāts ir produkts, ko mēs varam turēt rokās un ko varam piedāvāt citiem cilvēkiem, mēs nedarām to tikai darīšanas pēc. Mēs radām skaistu priekšmetu. Vienlaikus ar šo sveci mēs vēstām, ka cilvēki ar smagiem attīstības traucējumiem var izdarīt kaut ko, ko citi cilvēki var pēc tam izmantot.

Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Darbs sveču lietuvē ir individuāls, ņemot vērā katra jaunieša spējas un interesi, bet ir jaunieši, kuri strādā pat četras stundas dienā, un visu, izņemot darbošanos ar karsto parafīnu, izdara paši. Materiāli sveču pagatavošanai nāk no Nīderlandes, tie ir bez smaržvielām, kas var izraisīt alerģiju. Dienas centrs iepērk parafīna granulas, kuras tiek kausētas un izkausētais bezkrāsainais parafīns tiek krāsots ar speciālu krāsu. Kad parafīna plāksne ir izlieta, tai jāsacietē un tad to var lauzt mazos gabaliņos, lai pildītu sveču formas. «Šī darbošanās, teiksim tā, nav tikai darbs, parafīna laušana ir terapija rokām, attīsta sensorās sajūtas, to ir patīkami darīt, un tas arī nomierina,» nianses atklāj Dita Rituma. «Mēs negaidījām, ka emocionālais gandarījums būs tik liels. Jaunieši lepojas, ka to izgatavojuši paši, turklāt kaut ko tik skaistu! Viņi arī seko līdzi: re, manu sveci izvēlējās. Jaunieši vairs nav aprūpes objekts, kā to pieņemts uzskatīt, viņi ir līdzvērtīgi sabiedrības locekļi.»

Logo

Dienā darbnīcā top ap 30 sveču. Tās nevar iegādāties nevienā veikalā, bet var pasūtīt (pat vienu īpašas formas un krāsas sveci sev) un iegādāties dienas centrā par ziedojumu, kas ir sasaistīts ar sveču pašizmaksu. Sveču darbnīca ir priecīga un būs gandarīta par pasūtījumiem, jo tas ļautu sveču darbnīcai attīstīties un nākotnē sasniegt kādu kustības lielāku mērķi - izveidot grupu māju ar dzīvokļiem jauniešiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Par sveču darbnīcas svecēm interesējieties:

Kustība par neatkarīgu dzīvi

dita.rituma@inbox.lv, tālrunis 29683096