Turaidas muzejs turpinās darbību

"Esam saņēmuši patīkamu dāvanu no valdības Muzeju naktī," Ministru kabineta šonedēļ pieņemto lēmumu par 40 procentiem samazināt nomas maksu komentē īpaši aizsargājamā kultūras pieminekļa Turaidas muzejrezervāts (TMR) direktore Anna Jurkāne.

Pirms trim gadiem, kad kultūras ministra amatā bija Helēna Demakova, kultūras iestāžu uzturēšana tika nodota Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pārziņā, izveidojot speciālu programmu Mantojums 2018. Tā paredz līdz valsts simtgadei savest kārtībā kultūras objektus, nosakot VNĪ milzu investīciju ieguldījumu, kuru atmaksās, piemēram, muzeji.

Desmit gadu laikā TMR būtu jāatrod 3,3 miljoni latu, lai atmaksātu VNĪ ieguldītās investīcijas. Salīdzinot šāgada un 2009. gada valsts dotāciju, redzam, ka tā ir par 80 procentiem mazāka, tātad ir skaidrs, ka no dotācijas muzejs nevar pastāvēt pat trīs mēnešus. Arī ieņēmumi no realizētajām apmeklētāju biļetēm ir samazinājušies.

Tikai pēc TMR darbinieku neatlaidības, vēršoties pie medijiem, pie Saeimas Pieprasījumu komisijas, Kultūras ministrijas un valdības, šonedēļ ir pieņemts lēmums, kas par gandrīz 1,1 miljonu ļauj samazināt nomas maksu, būtiski atvieglojot muzeja darbību.

"Saprotam, ja nav valsts dotācijas, muzejs nevar pastāvēt. Pat visapmeklētākie muzeji Eiropā kā Luvra un Versaļa nedzīvo tikai ar pašfinansēšanos. Arī viņiem ir valsts dotācija – 40 procentus nopelna paši, un 60 procenti ir valsts piešķirtie līdzekļi," apgalvo A. Jurkāne. Viņa uzskata, ka ar šo lēmumu valdība ir atrisinājusi kritisko situāciju, kas draudēja muzejam, un prognozē, ka šogad varētu būt neliels apmeklētāju skaita kritums. Pērn TMR apmeklēja 183 919 viesi, taču šogad novērotas jaunas tendences – to apmeklē tūristi ne tikai no Krievijas un Vācijas, bet arī no Turcijas.

"Jaungada brīvdienās un arī maija sākumā TMR bija ļoti daudz tūristu no Krievijas. Kā vienmēr Turaida ir populārs apskates objekts vāciešiem, taču šogad jaunums ir tas, ka uz šejieni ved apmeklētājus vairākas Turcijas tūrisma firmas," priecājas A. Jurkāne.

Svarīgākais