Izsludina konkursu par videokonferenču aparatūras piegādi Latvijas tiesām

Šonedēļ Tiesu administrācija (TA) izsludinājusi konkursu par video konferences un ierakstu iekārtu piegādi, uzstādīšanu un uzturēšanu tiesu un ieslodzījuma vietu vajadzībām projekta "Tiesu modernizācija Latvijā" īstenošanai, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā pieejamā informācija.

Pretendentam saskaņā ar tehnisko specifikāciju būs jāveic video konferences un ierakstu iekārtu piegāde, uzstādīšana un uzturēšana saskaņā ar iepirkuma priekšmeta tehnisko specifikāciju, kā arī visu iekārtu savstarpēja integrācija, salāgošana un noskaņošana darbībai vienotā sistēmā, tostarp sistēmas kopdarbības demonstrācija.

TA norādījusi, ka pretendentam kopā ar piedāvājumu ir jāiesniedz piedāvājuma nodrošinājums - bankas izsniegts galvojuma oriģināls kā atsevišķs dokuments. Kā piedāvājuma nodrošinājums jāsamaksā 100 000 latu.

Pretendenti piedāvājumus var iesniegt TA līdz 6.jūlijam, un tad arī paredzama piedāvājumu atvēršana.

LETA jau ziņoja, ka TA paredzējusi jau šogad daļu Latvijas tiesu aprīkot ar videokonferenču aparatūru, lai tiesas sēdes krimināllietu izskatīšanā Latvijā varētu notikt, izmantojot videokonferences iespēju.

Kā aģentūru LETA informēja TA pārstāvis Gatis Tauriņš, TA īsteno Latvijas-Šveices sadarbības programmas individuālo projektu "Tiesu modernizācija Latvijā" un pašlaik apseko Latvijas tiesu zāles un ieslodzījumu vietas, lai pilnveidotu telekomunikāciju infrastruktūru un sagatavotu tās aprīkošanai ar videokonferenču aparatūru un skaņu ieraksta iekārtām.

Sākotnēji tiesas izmantos videokonferenču aparatūru kriminālprocesā paskaidrojumu un liecību saņemšanai no personām ieslodzījumu vietās. Pēc normatīvās bāzes atbilstošas papildināšanas videokonferences ieviesīs arī civilprocesā un administratīvajā procesā, uzsvēra Tauriņš.

Viņš informēja, ka TA šonedēļ paredzējusi izsludināt iepirkumu, lai izvēlētos pretendentu, kas tiesas aprīkos ar videokonferenču aparatūru. Paredzētais finansējuma apjoms ir 2,21 miljons latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Šajā summā iekļauta 295 skaņu aparatūras vienību iegāde, 81 videoiekārtas iegāde, kā arī šo ierīču uzstādīšana, personāla apmācība un iekārtu apkopes izmaksas.

Līdz šā gada beigām ar videokonferences iespējām paredzēts aprīkot tiesas, sākot no Rīgas, pēc tam ar šo iespēju paredzēts nodrošināt ieslodzījuma vietas. Ārpus Rīgas vispirms ar videokonferences iespēju paredzēts nodrošināt tiesas tajās pilsētās, kurās izvietotas brīvības atņemšanas iestādes, - Daugavpilī, Jēkabpilī, Valmierā, Cēsīs, Jelgavā un Liepājā, informēja Tauriņš.

Tauriņš papildināja, ka videokonferenci izmantos gadījumos, kad lietas dalībnieks nespēs ierasties tiesā, piemēram, atrodoties ārstniecības iestādē, mājas arestā, citā pilsētā vai valstī. Būtiski samazināsies nepieciešamība pārvietot jeb konvojēt apcietināto personu no ieslodzījuma vietas uz tiesu.

Tāpat videokonferences izmantošana tiesās ļaus saīsināt laiku, kas veltāms apsūdzēto sagatavošanai tiesas sēdei, paaugstināsies sabiedrības drošība, kā arī uzlabosies tiesu pieejamība - būtiski samazināsies lietas dalībnieku ceļa izdevumi un patērētais laiks, jo piedalīties tiesas sēdē būs iespējams tuvākās pilsētas tiesā. Tāpat samazināsies atlikto tiesas sēžu skaits lietas dalībnieku neierašanās dēļ, uzskata TA pārstāvji.

Perspektīvā videokonferences varēs izmantot pārrobežu tiesvedībā, saīsinot tiesvedības procesa laiku un samazinot izmaksas, jo lietas dalībniekiem nebūs jābrauc uz Latviju, viņi varēs piedalīties tiesas sēdē, atrodoties savā mītnes zemē.

Ar videokonferences palīdzību tiks nodrošināta efektīvāka tulku līdzdalība tiesas procesā, kas īpaši būtiski ir bēgļu lietās, kurās nepieciešama maz izplatītu valodu tulku dalība.

Projekta "Tiesu modernizācija Latvijā" īstenošanai tiek izmantots Latvijas-Šveices sadarbības programmas līdzfinansējums, ko piešķir Šveices Konfederācijas padome.

Projektu īsteno TA, projekta īstenošanas partneri ir Augstākā tiesa un Ieslodzījuma vietu pārvalde. Projekta kopējās izmaksas ir 9 411 765 Šveices franki jeb aptuveni 4,4 miljoni latu.

Plānots, ka projekts tiks pabeigts 2012.gadā.

Svarīgākais