Muzeju nakts gaida daudz interesentu; jau veidojas rindas

Gaidāms, ka šogad Muzeju nakts pasākumi būs plaši apmeklēti. Kā novēroja aģentūra LETA, pie daudziem muzejiem jau sāk veidoties rindas, bet īpaši gara tā ir pie Rīgas pils.

Pie Rīgas pils izveidojusies vairāku simtu metru gara rinda, kurā stāv vairāki simti cilvēku, kuri vēlas piedalīties Muzeju nakts pasākumā un apskatīt Rīgas pili. Turklāt rinda paliek arvien garāka.

Pulcējušies dažādu sabiedrības grupu pārstāvji - gan jaunieši, gan vecāka gadagājuma cilvēki, arī ģimenes ar bērniem.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Muzeju naktī no plkst.18 līdz 24 piedāvā unikālu iespēju izstaigāt publikai ikdienā slēgto Rīgas pils galveno un priekšpils daļu, apskatot to kā vienotu kompleksu, kurā mūsdienās strādā Valsts prezidents un prezidenta kanceleja un darbojas divi muzeji - Ārzemju mākslas muzejs un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs. Šogad aprit 495 gadi kopš Rīgas pils uzcelšanas 1515.gadā. Šā gada nogalē plānots uzsākt pils renovācijas darbus, un tās iekštelpu veidols mainīsies.

Valsts prezidenta rezidences daļā priekšpilī būs iespējams apskatīt priekšpils pagalmu, 16.gadsimta Madonnas un mestra Voltera fon Pletenberga ciļņus, izstaigāt vestibilu priekšpils Ziemeļu korpusā un klausīties mūziku pils dārzā.

Šodien ir vienīgā reize, kad apmeklētājiem tiks atvērts Rīgas pils kultūrdārzs, kas parasti ir slēgts, jo tiek izmantots Valsts prezidenta vajadzībām.

Arī pie netālu esošā Rakstniecības muzeja izveidojusies neliela rinda.

Šodien visā Latvijā notiek ikgadējā starptautiskā akcija Muzeju nakts, kurā piedalīsies 112 muzeji, kā arī apmeklētājus ar īpašām programmām sagaidīs citas apskates vietas - teātri, koncertzāles, bibliotēkas, grāmatnīcas, Rīgas Latviešu biedrības nams, Berga bazārs, klubs "Nabaklab", Saeimas ēka, Rīgas pils un daudzas citas, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā.

Kopumā Muzeju naktī Latvijā darbosies apmēram 200 apskates vietas, pulcējot apmeklētājus no plkst.19 līdz plkst.1un dažviet pat ilgāk.

Šogad Muzeju nakts vienojošais moto ir "Par tīru pasauli!" - aicinājums pievērst uzmanību dabas un cilvēku radītās kultūrvides trauslajam skaistumam. Tīra apkārtne, tīras domas un darbi - tās ir vērtības, par kurām tiešāk vai netiešāk vēstīs muzeji, piedāvājot īpaši šim pasākumam veidotas programmas. Interesentiem būs iespēja izvēlēties gan skaļas un vērienīgas muzeju akcijas, gan klusus kamerstila pasākumus Rīgā un visos Latvijas novados.

Tāpat kā katru gadu, Muzeju naktī apmeklētāji būs muzeju viesi - ieeja muzejos būs bez maksas.

Muzeju nakts laikā interesentiem būs iespēja apmeklēt Saeimas namu, lai iepazītos ar vairākām parlamentā izvietotajām tematiskajām izstādēm. Ekspozīcijas veltītas Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas deklarācijas 20.gadadienai un Satversmes sapulces sasaukšanas 90.gadadienai.

Uzsākot Saeimas nama apmeklējumu, parlamenta ēkas Lielajā vestibilā iedzīvotāji varēs aplūkot fotogrāfa Borisa Koļesņikova foto darbu izstādi. Tā stāsta par 4.maija notikumiem pirms divdesmit gadiem, kad Augstākās Padomes deputāti balsoja par mūsu valsts neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanu.

Saeimas nama Sarkanajā zālē būs iespēja iepazīties ar fotomākslinieka Ulda Pāžes fotogrāfijām, kurās iemūžināta parlamenta ikdiena kopš Augstākās Padomes vēsturiskās sēdes 1990.gada 4.maijā līdz šim laikam. Tā ir retrospektīva par deputātu darbu atjaunotās Saeimas visu sasaukumu laikā.

4.maija vēsturiskajiem mirkļiem veltīta arī Saeimas nama Dzeltenajā zālē izvietotā fotogrāfu Alda Dubļāna un Ulda Brieža darbu izstāde. Fotogrāfijās fiksēta gan Augstākās Padomes vēsturiskās sēdes norise, gan iedzīvotāju apsveikumi deputātiem, gan tautas mītiņš 11.novembra krastmalā pēc deklarācijas pieņemšanas.

Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies Rīgas Latviešu biedrība, kura iepazīstinās interesentus ar sava nama telpām un tā vēsturi.

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina aplūkot muzeja neredzamo pusi, dodoties ceļojumā caur dienā slēgtajiem pagrabiem. Šī gada Muzeju nakts sauklis "Par tīru pasauli!" iedvesmojis arī Rakstniecības un mūzikas muzeju, mudinot veikt tīrīšanu pasaules mikromodelī - muzejā.

Kur paliek visi netīrumi, kas rodas tīrīšanas procesā? Kamēr ekoloģiska dzīves veida popularizētāji aktīvi cīnās par dabai draudzīgu atkritumu iznīcināšanu un cenšas panākt, lai cilvēki nespļauj akā, no kuras pašiem jādzer, Rakstniecības un mūzikas muzejs pagraba kambaros noglabā visu, kam nebūs lemts augšāmcelties. Tur mitinās tīras muzeja iemītnieces, skan netīras dziesmas un ne pārāk tīri vārdi, ir sastopama netīra pagātne un šaurajos gaiteņos drēbes jāpiesargā no sasmērēšanās.

Latvijas Kara muzejs no plkst.19 līdz plkst.1 Ādažu poligonā iepazīstinās ar sapieru dzīvi. Apmeklētāji arī tiks vesti pastaigā pa Pašpuiku, Nagu maucēju, Mīlētāju, Plānprātiņu un Kramplaužu ielu.

Latvijas Arhitektūras muzejs ļaus izstaigāt Rīgas senāko dzīvojamo māju kompleksu "Trīs brāļi".

Farmācijas muzejs iepazīstinās ar melnās pirts noslēpumiem, pagalmiņā būs iespēja pašiem nopērties Naukšēnu meža pirtī ar zāļu slotām.

Mencendorfa nams iepriecinās apmeklētājus ar Ainas Kalnciemas koncertu. Savukārt Spīķeru koncertzāle aicinās klausīties ar īpašiem zemūdens mikrofoniem upes dzelmē saklausītas Daugavas skaņas, kas tiks savienotas ar kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" skaņu ierakstiem.

Rīgas Jūgendstila muzejā viesus uzņems pats arhitekts Konstantīns Pēkšēns ar kundzi Annu un māsīcu - pirmo latviešu dramaturģi Mariju Pēkšēnu.

Latvijas Ugunsdzēsības muzejā būs ugunsdzēsības un glābšanas darbu paraugdemonstrējumi.

Ar Muzeju nakts pilnu programmu var iepazīties interneta mājaslapā "www.muzeji.lv".

Lai apmeklētājiem atvieglotu nokļūšanu uz attālākajiem galvaspilsētas rajoniem, tāpat kā iepriekšējos gados, šovakar no plkst.21 līdz plkst.1 no Strēlnieku laukuma kursēs trīs bezmaksas autobusi: uz muzejiem Juglas, Sarkandaugavas un Pārdaugavas virzienā. Katrā autobusā būs gids, kas brauciena laikā palīdzēs atrast vajadzīgo muzeju, iepazīstinās ar Muzeju nakts programmu, informēs par orientējošajiem autobusa atiešanas laikiem.

Ar "Radio SWH" Rīgas, Valmieras, Liepājas un Ventspils ētera studiju atbalstu tiks nodrošināta gan Muzeju nakts pasākumu apmeklētāju, gan visu mājās palikušo informēšana par norisēm muzejos - adreses, īpašie pasākumi, ziņas par apmeklētāju pieplūdumu un izmaiņām pasākumu programmā.

Muzeju nakts apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi fotoaparātus un fiksēt interesantākos pasākuma kadrus, jo Foto akadēmija izsludinājusi konkursu par labāko reportāžas fotogrāfiju. Balvā - dāvanu karte 100 latu vērtībā.

Svarīgākais