680 atlaistajiem pedagogiem pabalstos izmaksās 619 tūkstošus latu jeb vidēji 911 latus katram

Šodien Ministru kabinets atbalstīja finansējuma piešķiršanu to pedagogu pabalstiem, kuri atbrīvoti no darba saistībā ar izglītības iestādes slēgšanu, reorganizēšanu vai pedagogu skaitu samazināšanu, aģentūru LETA informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietniece Ilze Dišlere.

Pabalstus izglītības reformas rezultātā darbu zaudējušajiem pedagogiem RAPLM aprēķināja, ņemot vērā pašvaldību iesniegto informāciju. RAPLM vēl jāvienojas ar Finanšu ministriju par datiem, kas pieprasāmi no pašvaldībām, lai nodrošinātu līdzekļu ieskaitīšanu pašvaldību budžetos.

RAPLM apkopotā informācija liecina, ka līdz šā gada 1.septembrim sakarā ar izglītības sistēmas reformu 25 pašvaldībās tiek slēgtas 47 skolas un atbrīvoti 680 pedagogi, kuru atlaišanas pabalstu izmaksai nepieciešami 619 570 lati. 25 pašvaldībās tiek reorganizētas 45 skolas un atbrīvoti 290 pedagogi, kuriem atlaišanas pabalsti nepieciešami 208 095 latu apmērā. Tāpat 749 pedagogi atbrīvoti atbilstoši noteiktajam skolēnu skaitam un vienai pedagoģiskajai likmei, un pabalstu izmaksai nepieciešami 366 567 lati. Līdz ar to 1719 pedagogu atlaišanas pabalstu izmaksai pavisam kopā nepieciešams 1 194 241 lats.

Likums paredz, ka pabalsts izmaksājams 0,95 mēneša vidējo izpeļņu apmērā, ja amatpersona (darbinieks) pie attiecīgā darba devēja bijusi nodarbināta mazāk nekā piecus gadus, vai arī viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja amatpersona (darbinieks) pie attiecīgā darba devēja bijusi nodarbināta vairāk nekā piecus gadus.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).