Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas iedzīvotāji atklāj, kā ziemā palīdz dzīvniekiem un putniem

© Alise Šulca/ F64 Photo Agency

Vairāk nekā puse jeb 60% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ziemā palīdz dzīvniekiem vai putniem, atklāj pētījumu kompānijas Kantar TNS novembrī veiktā aptauja. Tostarp salīdzinoši visbiežāk iedzīvotāji ziemā baro piemājas putnus (44%).

15% iedzīvotāju norādījuši, ka, lai palīdzētu dzīvniekiem ziemas laikā, baro klaiņojošus kaķus un suņus. Desmitā daļa (11%) iedzīvotāju ziedo naudu dzīvnieku patversmēm, vēl 10% iedzīvotāju nes uz mežu barību meža dzīvniekiem.

Salīdzinoši visretāk iedzīvotāji, lai palīdzētu dzīvniekiem ziemas periodā, iesaistās brīvprātīgajā darbā dzīvnieku patversmēs (2%).

40% iedzīvotāju norādījuši, ka nedara neko no iepriekšminētā.

Kopumā aktīvākie palīgi dzīvnieku un putnu pārziemošanai ir iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 60 gadiem, sievietes, iedzīvotāji no vismaz četru cilvēku ģimenēm, Zemgales reģionā, kā arī lauku teritorijā dzīvojošie.

Jāatzīmē, ka salīdzinoši biežāk uz mežu barību meža dzīvniekiem nes ģimenēs, kurās runā latviešu valodā, savukārt ģimenēs, kurās runā citā valodā, biežāk baro klaiņojošus kaķus un suņus.

Piemājas putnus biežāk nekā citās vecumgrupās baro iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 60 gadiem.

Reģionālā griezumā vērojams, ka vidzemnieki biežāk nekā citu reģionu iedzīvotāji nes uz mežu barību meža dzīvniekiem, Zemgales iedzīvotāji biežāk baro piemājas putnus, kamēr iedzīvotāji Latgalē biežāk baro klaiņojošus kaķus un suņus. Uz pārējo reģionu fona rīdzinieki ir salīdzinoši kūtrākie dzīvnieku un putnu pārziemošanas atbalstītāji.