Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Politiķis aicina Valsts prezidentu ievēlēt atklātā balsojumā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Valsts prezidents jāievēlē atklātā balsojumā, uzskata Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai" /LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Politiķis aicina Saeimas deputātus atbalstīt šādu kārtību. "Prezidentu ievēlēšanas aizklātais balsojums, deputātu nevēlēšanās atklāt sabiedrībai, par ko ir balsojuši, kā arī, skaidrot savu izvēli,- tas viss paplašina plaisu starp sabiedrību un parlamentu. Tāpēc kā pirmo soli, lai palielinātu uzticību Saeimai, VL-TB/LNNK aicina atbalstīt atklātu prezidenta ievēlēšanas procesu. Vēlētājiem ir tiesības zināt, par ko balso viņu ievēlētie deputāti," norāda Bērziņš.

Saeimas Juridiskā komisija par šo jautājumu diskutēs nākamnedēļ, 29.novembrī. Iepriekš Saeima uzdeva Juridiskajai komisijai līdz 1.decembrim izvērtēt iedzīvotāju iniciatīvu par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā.

Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Iniciatīvas autors ir sabiedrības par atklātību "Delna", un tā savākusi vairāk nekā 11 000 parakstu platformā "Manabalss.lv".

Pašlaik Satversmes 36.pants nosaka, ka Valsts prezidentu ievēlē aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu. Taču "Delna" ierosina Satversmes pantā vārdu "aizklāti" mainīt uz "atklāti".