Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Policija izplata brīdinājumu visiem privātmāju īpašniekiem

© F64

Pēdējā pusotra mēneša laikā Rīgas un Zemgales reģionā novērots, ka strauji pieaudzis zādzību skaits no privātmājām. Pēdējā laika tendence liecina, ka daļa zādzības tiek veiktas brīžos, kad saimnieki ir pārradušies mājās un atslēguši signalizāciju.

Visbiežāk garnadži apzog tās mājas, kas atrodas meža tuvumā un noziegums tiek pastrādāts tumsas aizsegā, izmantojot tumšas krāsas apģērbu un maskas. Saistībā ar notiekošo, Valsts policija aicina iedzīvotājus nekavējoties ziņot par redzētām aizdomīgām personām un automašīnām.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas, veicot analīzi par zādzībām no privātmājām, konstatēja, ka Rīgas apkaimē un Zemgales reģionā, laika posmā no šā gada 1.oktobra līdz 16.novembrim ir pieaudzis zādzību skaits no privātmājām salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem. Iepriekšminētajā laika posmā Valsts policijā reģistrētas 33 zādzības no privātmājām. Iestājoties rudenim, ātrāk paliek tumšs un šis apstāklis atvieglo nozieguma izdarīšanu. .

Kopumā zādzību izdarīšanas no privātmājām paņēmieni ir visdažādākie - izsitot loga stiklu, atspiežot loga vai terases durvis, salaužot durvju slēdzi vai, piemēram, iekļūstot mājā caur otrā stāva logiem, durvīm, kad cietušie atrodas mājas pirmā stāvā. Klasiski zādzības tiek izdarītas, kad nama īpašnieki neatrodas mājās, taču pēdējā laika tendence liecina, ka daļu zādzību veic brīžos, kad saimnieki ir pārradušies mājās un atslēguši drošības sistēmu. Kamēr mājokļa saimnieki atrodas mājas pirmā stāvā, zagļi noziegumu veic otrajā stāvā. Šis fakts varētu norādīt uz to, ka garnadži privātmājas iepriekš novēro, tādēļ aicinām iedzīvotājus nekavējoties ziņot par redzētām aizdomīgām personām un automašīnām.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonu rīcībā esošie video ieraksti no noziegumu vietām liecina, ka garnadži izmanto tumšas krāsas apģērbu un maskas, lai maksimāli paliktu neidentificējami. Analizējot reģistrētos kriminālprocesus par zādzībām no privātmājām, secināms, ka zagļi pārsvarā izvēlas apzagt mājas, kas atrodas meža tuvumā, lai pēc zādzības varētu maksimāli ātrāk atstāt nozieguma vietu un palikt nepamanīti.

Valsts policija