Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valteram saziedots; atbalstu ziedot.lv lapā pašlaik kopumā lūdz 17 vēža pacienti

© REUTERS/ SCANPIX

Divu dienu laikā mūziķim un televīzijas raidījumu vadītājam Valteram Frīdenbergam saziedoti vairāk nekā 100 000 eiro vēža ārstēšanai Vācijā. Ļaundabīgu audzēju Valteram atklāja pirms gada, viņam tika veikta operācija, kurai sekoja vairāki ķīmijterapijas kursi, taču tagad slimība ir atgriezusies ar metastāzēm limfvados. Palīdzēt Valteram cīņā ar vēzi apņēmusies klīnika Charité Vācijā. Ziedotāju atbalstu Latvijā lūdz ļoti daudz cilvēku, lielākajai daļai nepieciešama nauda tādu zāļu iegādei, kuras valsts nekompensē.

Pirms gada Valteram noteica diagnozi - vēzis, kam sekoja operācija un trīs ķīmijterapijas kursi. Ārstēšanās rezultāti bija labi, un tas stiprināja cerību, ka slimību izdosies uzveikt. Šovasar slimība atgriezās, mūziķim tika atklātas metastāzes limfvados un saslimšana strauji progresēja, kas ārstiem atkal lika pieņemt lēmumu uzsākt ķīmijterapiju. Kopš tā laika ir izieti vēl pieci ķīmijterapijas kursi - Valters gada laikā saņēmis astoņus ķīmijterapijas kursus un operāciju. Turpmāko ārstēšanu uzņēmusies Charité klīnika Vācijā, taču, lai slimnīca uzņemtu pacientu un izveidotu ārstēšanas plānu, ir nepieciešama iemaksa - sākotnēji nepieciešami 17 500 eiro. Pēc šā kursa klīnika sastādīs konkrētu ārstniecības plānu un aprēķinās kopējās terapijas izmaksas, kas var sasniegt vēl vairākus desmitus tūkstošu eiro. Līdz trešdienas vakaram Valtera ārstēšanai cilvēki jau bija saziedojuši 101 577 eiro. «Saka, ka grūtos brīžos ir jālūdz. Arī man ir pienācis grūts brīdis - saslimšana ar vēzi, kuru man diagnosticēja pirms gada, tā nevēlas atkāpties, un ar to man ir jāturpina cīnīties Vācijā. Bet lai to izdarītu, es lūdzu palīdzību,» cilvēkus uzrunāja Valters.

Ekrānšāviņš no video

Līdz ar ziedojumu vākšanu Valteram sabiedrībā aktualizējies jautājums par to, kāpēc valsts saviem cilvēkiem nespēj nodrošināt vēža ārstēšanu. Labdarības fondā Ziedot.lv ziedojumus pašlaik lūdz 17 vēža pacienti.

Visiem ir nepieciešami līdzekļi zāļu iegādei, jo tieši šos medikamentus neapmaksā valsts. Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta stāsta, ka Latvijā vēža ārstēšana atpaliek par gadu desmitiem, īpaši tas sakāms par modernu zāļu iekļaušanu valsts apmaksājamo medikamentu sarakstā. Ja arī zāles Latvijā fiziski ir pieejamas, pacienti tās par saviem līdzekļiem nespēj iegādāties. Ar katru gadu lūgumu skaits kļūst arvien lielāks - 2016. gadā fondā vērsās 27 cilvēki, kuriem saziedoja 700 000 eiro, bet 2017. gada deviņos mēnešos kopumā 1,3 miljonu eiro palīdzību lūguši jau 46 onkoloģijas pacienti.