Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā 39 sabiedriski nozīmīgas ēkas atzīst par nedrošām

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šogad Latvijā par nedrošām atzinis 39 sabiedriski nozīmīgas ēkas, pavēstīja birojā.


Pēc BVKB datiem, 2017.gadā ēku uzraudzības ietvaros par nedrošiem ir atzīti 7% no pārbaudītajiem objektiem. Tostarp 21 objekts nav ekspluatēts jau vairākus gadus (grausts), bet 18 ēkām konstatēto bīstamību dēļ pārtraukta ekspluatācija.

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" otrdien BVKB direktore Svetlana Mjakuškina atzina, ka pēc Zolitūdes traģēdijas Latvijā ir mainījusies būvniecības procesos iesaistīto personu attieksme. "Šis notikums [Zolitūdes traģēdija] ir mainījis attieksmi - ir mainījusies attieksme no būvniecības procesos iesaistīto personu puses," viņa teica.

Mjakuškina norādīja, lai gan šobrīd ir izveidota sistēma, kas nodrošina, lai šādas traģēdijas Latvijā vairs neatkārtotos, vienmēr ir būtiski kā savus pienākumus un funkcijas īsteno būvniecības procesos iesaistītās personas. "Mēs jūtam, ka attieksme ir mainījusies, bet, protams, vēl ceļš ir ejams," sacīja BVKB direktore.

Viņa arī atzīmēja, ka būvniecības procesā lielāka uzmanība ir jāpievērš paškontrolei. "Ir svarīgi, ka komersanti, būvnieki ir ieviesuši iekšējās kontroles sistēmu, kas nodrošina, ka viņi paši spēj izkontrolēt procesus, izmantotos materiālus, piemērojamās tehnoloģijas, lai tādējādi nodrošinātu būves drošību. Mēs redzam, ka ir pozitīvas tendences, bet uztrauc fakts, ka ne visi ir apzinīgi," teica Mjakuškina.

Jau vēstīts, ka otrdien aprit četri gadi kopš Zolitūdes traģēdijas, kad, sabrūkot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes.

Otrdien plkst.17 Rīgā, laukumā pie pagaidu pieminekļa Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem Priedaines ielā, notiks piemiņas pasākums, kuru organizē biedrība "Zolitūde 21.11.". Tāpat otrdien vairākos Rīgas dievnamos notiks aizlūgumi: plkst.9 aizlūgums notiks Rīgas Svētās Trīsvienības Pārdaugavas pareizticīgajā baznīcā Meža ielā, bet plkst.18 - Rīgas Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā.