Strauji tuvojas analogās apraides ēras beigas

Vien divarpus nedēļas atlikušas līdz analogās apraides atslēgšanai, kas nozīmē to, ka tiem televīzijas (TV) vērotājiem, kuri arī turpmāk bez maksas vēlas skatīties LTV1, LTV7, LNT un, visticamāk, arī TV3, jādodas uz tuvāko sadzīves elektronikas veikalu vai Latvijas pasta nodaļu, kur var iegādāties dekoderu.

Nelielā melnā kastīte, kura jāpievieno antenai un televizoram, būs kā jaunās apraides tulks ekrānam, lai ērti varētu skatīties TV.

Moderna apraide

Ciparu jeb Virszemes TV, kā to nosaucis jaunās apraides ieviesējs Lattelecom, skatās jau vairāk nekā 160 000 mājsaimniecību. Esošajā analogajā apraidē pie sliktas kvalitātes attēla cilvēka acs ātri vien pierada un pamanījās saskatīt pazīstamos TV diktorus un raidījumus arī aiz biezas sniedziņa un švīku miglas. Modernākajā jeb ciparu apraidē šīs problēmas ir novērstas.

Lielāka pieejamība

Atbilstoši ciparu apraides ieviešanas konkursam Virszemes TV apraides tīkls ir izbūvēts tā, lai pārklātu 99 procentus Latvijas teritorijas, taču Latvijas Valsts radio un televīzijas centra mērījumi dabā liecina, ka reālais pārklājums ir pat par 0,6 procentiem labāks. Līdz ar to šobrīd ciparu signāls ir pieejams daudz lielākā teritorijā, nekā jelkad bijis pieejams analogais – 99,6 procentos teritorijas.

Taču daļai iedzīvotāju laiku pa laikam pēc dekodera pieslēgšanas rodas problēmas ar attēla uztveršanu – bilde mēdz apstāties, rāda kvadrātiņus vai brīdi sastingst. Vaina meklējama nevis signāla neesamībā, bet gan uztverošajās iekārtās un to saslēgšanā.

Jānofiksē antena

"Ļoti bieži gadās, ka antenas pagrieztas ne tajā virzienā. Sākumā kādu brīdi tās varbūt arī noķer signālu, taču tad attēls sāk klučoties, sastingst. Kvalitatīvai un pastāvīgai signāla saņemšanai antena jānomērķē tuvākā retranslācijas torņa virzienā. Ja tornis no mājas nav redzams, zvaniet uz klientu servisa tālruni 177, kas pēc apraides kartes pateiks klientam tuvāko torni un tā virzienu," skaidro Lattelecom TV pakalpojumu vadītājs Arvils Kupris.

Neatkarīgās lasītāji sūdzas, ka antena uzstādīta pareizi un sākumā visu rāda labi, taču pēc kāda laika attēls sāk pārklāties un ekrānā rādās kvadrātiņi. Eksperts atgādina, ka ļoti bieži antenas nav nofiksētas, vējā griežas ap savu asi un pazaudē signālu. Tādā gadījumā antena ir pareizi jānofiksē, un ciparu TV varēs uztvert bez problēmām.

Savienojošie kabeļi

Ja viss ir kārtībā ar antenu, bet joprojām neko nerāda vai rāda ar traucējumiem, jāpārbauda kabeļi. "Dažkārt izrādās, ka kabeļi, kas savieno dekoderu, televizoru un antenu, nav kārtīgi līdz galam sasprausti, un tieši tas rada problēmas. Atsevišķos gadījumos, kad izmantoti gadu desmitiem lietoti kabeļi, tie var būt nolietojušies un izraisīt traucējumus," piebilst A. Kupris.

Jāpārstartē dekoders

Jebkura mūsdienu elektroniskā iekārta ir kā mazs dators ar savu programmatūru. Arī dekoders ir saistīts ar elektrotīkla darbības kvalitāti.

"Ja, piemēram, strāvas padevē bijuši traucējumi, elektrība noraustās, retos gadījumos iespējams, ka dekoders, tautas valodā runājot, uzkaras un nereaģē uz pulti. Tādos gadījumos jāveic dekodera pārstartēšana, un viss atkal būs kārtībā. Atvienojiet dekoderu no strāvas, nogaidiet 30 sekundes un iespraudiet atpakaļ," padomu dod Lattelecom TV pakalpojumu vadītājs.

Kanālu meklēšana

Viņš norāda, ka, iestatot dekoderu pašā sākumā, jāveic automātiska, nevis manuāla kanālu meklēšana (skenēšana), jo tad dekoders pats atradīs visus kanālus. "Manuālās meklēšanas gadījumā tas meklēs kanālu tikai konkrētajā frekvencē, uz kuru cilvēks būs meklēšanu uzstādījis. Ja netīšām gadījies saspiest kādas pogas vai dekoderu esat paņēmuši līdzi uz vasarnīcu citā Latvijas vietā, jāatkārto tieši tas pats – automātiskā kanālu meklēšana," atgādina A. Kupris.

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Arvils Kupris, Lattelecom TV pakalpojumu vadītājs:

– Ja pēc dekodera pieslēgšanas radušās problēmas ar attēlu, Lattelecom aicina nepalikt vienam ar savu bēdu, bet informēt klientu servisu pa tālruni 177 – tieši šim mērķim atbalsta serviss ir paredzēts, un speciāli apmācīti operatori palīdzēs tikt ar problēmu galā.

Svarīgākais