Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Izdota grāmata, kas ļaus migrēnas pacientiem justies saprastam

© Publicitātes foto

Latviešu valodā izdota grāmata, kas ļaus migrēnas pacientiem justies saprastam un lauzīs stereotipu par cilvēka ikdienas dzīvi, kuram ir migrēna. To uzrakstījusi igauņu izcelsmes kanādiešu rakstniece Maija Sepa, kas savu pieredzi ar migrēnu izstāstījusi grāmatā Migrēna. Izlaušanās (The Migraine Mafia – angļu val.), bet Latvijā to izdevusi izdevniecība Baiba Books.

«Pirms gada internetā atradu Maijas Sepas grāmatu, kas ir ļoti reālistisks, neizskaistināts un dzīvs stāsts, kurš ļauj iepazīt hroniskas slimības pacienta ikdienu un neuzkrītošā veidā parāda, kā varam paši sev palīdzēt,» stāsta Dagnija MillereBalandīna, grāmatas latviskās versijas izdošanas idejas autore. Viņa atklāja, ka pati jau no bērnības sadzīvo ar migrēnu un to ir pieņēmusi kā daļu no sevis, tomēr migrēnas pacienti ļoti bieži saskaras ar neizpratni un pat uzskatu, ka tā ir tikai kaprīze - «galvassāpes taču pāriet, iedzer zāles» vai «nu, ko tu izliecies». Lai gan epidemioloģisku pētījumu par migrēnas izplatību Latvijā nav, ārsti uzskata, ka situācija ir līdzīga kā citās Eiropas valstīs kopumā, proti, 16 - 18 procentiem iedzīvotāju ir migrēna, arī aptuveni pieciem līdz 12 procentiem bērnu. Aptaujas liecina, ka dažādas galvassāpes ir 70 procentiem iedzīvotāju, norāda Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja, neiroloģe algoloģe Aija Freimane. Migrēna bieži netiek diagnosticēta, Latvijā gandrīz puse - 48 procenti - pacientu sadzīvo ar galvassāpēm trīs līdz desmit gadus un tikai tad dodas pie sāpju ārsta.

«Lasot Maijas Sepas grāmatu, sapratu: ja Kanādā ir cilvēki, kuriem ir migrēna un kuri cenšas sadzīvot ar šo slimību, Latvijā noteikti arī ir daudz šādu cilvēku, tikai katrs ielīdis savā aliņā, baidās, kautrējas, un tā mēs cits citam paejam garām,» saka Dagnija MillereBalandīna. Viņa uzsver, ka šī grāmata, kas nav ne medicīniska literatūra, ne padomi, ne statistiskas informācijas apkopojums, ļauj saprast, kā ir būt migrēnas pacientam, kā tas ietekmē pilnīgi visas dzīves jomas un kā ar migrēnu sadzīvot mūsdienu pasaulē. Grāmata, pēc viņas domām, palīdzēs saprast cilvēkus, kuriem ir migrēna. Tā varētu mazināt plaisu, kas ir starp tiem, kuriem ir migrēna, un tiem, kuriem tās nav. Grāmatas autore M. Sepa saka: «Es piedzimu ar migrēnu, un mana pirmā atmiņa ir migrēnas lēkme. Gadiem ejot, dažiem cilvēkiem stāvoklis uzlabojas, tomēr citiem migrēna var progresēt - tā notika arī ar mani 30 gadu vecumā. Izgāju cauri ļoti daudzām veselības problēmām, kas aprakstītas grāmatas galvenās varones dzīvē. Īpaši grūti bija reizēs, kad šķiet, ka vari kontrolēt savu slimību, bet tomēr nākas skatīties patiesībai acīs un pieņemt, ka slimība kontrolē mani.»

Vienlaikus ar grāmatas izdošanu Latvijā turpinās Latvijas Galvassāpju biedrības sociālā kampaņa Migrēna Help, tās ietvaros ikviens iedzīvotājs, kuram ir aizdomas, ka traucējošo galvassāpju iemesls varētu būt migrēna, ir aicināts pieteikties speciālistu bezmaksas konsultācijām. Novembrī uz konsultācijām aicināti Rīgas iedzīvotāji, iepriekš piesakoties (tālrunis 26575884, katru darba dienu laikā no 13 līdz 16, izņemot ceturtdienas). Pasaules veselības organizācija migrēnu ar smagām lēkmēm vērtē kā smagu nespēju radošu slimību, kas salīdzināma ar demenci, paralīzi un psihozi. Kampaņas mērķis ir iedrošināt «migrēnas cilvēku» meklēt palīdzību, lai ar speciālistu apspriestu galvassāpju diagnostikas un ārstēšanas iespējas.