Būs jāreģistrē arī gāzes pistoles

Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi un šodien Valsts sekretāru sanāksmē saskaņošanai ar citām ministrijām iesniegusi likumprojektu „Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums”. Likumprojekta mērķis ir noteikt fizisko un juridisko personu tiesības un pienākumus attiecībā uz ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu un šo priekšmetu sastāvdaļu apriti Latvijas Republikā.

Atšķirībā no esošā regulējuma tiek paredzēts, ka pašaizsardzībai paredzētās gāzes pistoles (revolveri) tiek reģistrētas Ieroču reģistrā. Likumprojekts definē arī tādu šaujamieroču veidu, kā traumatiskie ieroči. Šobrīd Ieroču aprites likums neregulē traumatisko ieroču apriti, kas ir samērā jauns pašaizsardzībai paredzēto šaujamieroču veids. Likumprojektā paredzēts, ka atļauta tikai garstobra traumatisko šaujamieroču iegāde un glabāšana pašaizsardzībai. Tā iegādei un glabāšanai nepieciešama Valsts policijas atļauja.

Likumprojekta pārejas noteikumos paredzēts ieroču legalizācijas termiņš. Personām, kuras glabā Valsts policijā nereģistrētus šaujamieročus vai lielas enerģijas pneimatiskos ieročus, paredzēta iespēja reģistrē tos Valsts policijā līdz 2011.gada 1.maijam un noteiktajā kārtībā saņem ieroča glabāšanas, nēsāšanas vai kolekcijas atļaujas.

Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas „Par ieroču iegādes un glabāšanas kontroli” normu ieviešanas procesā, esošā Ieroču aprites likuma vietā ir izstrādāti atsevišķi likumprojekti – „Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likums”, „Pirotehnisko izstrādājumu aprites likums” un „Sprāgstvielu aprites likums”.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais