Tiesas arhīvā vairs nav papīru par Godmaņa iespējamo sadarbību ar čeku

© Gatis Gierts/ F64 Photo Agency

8.novembrī Rīgas rajona tiesa atteikusi sniegt informāciju komisijai, norādot, ka neapmierinās komisijas 3.oktobra pieprasījumu un neizsniegs 1990.gada Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa sadarbības fakta ar Valsts drošības komiteju jeb čeku lietu, jo vien pēc komisijas pieprasījuma izgatavotā 16.oktobra aktā par iztrūkstošajiem dokumentiem, konstatēts, ka šī lieta par sadarbības faktu ar čeku tiesas arhīvā vairs neatrodas. Nav norādīts uz nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam.

Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta sekretāre un pētniece Marta Starostina informē, ka pēc vairākkārtējiem pieprasījumiem komisija, brīdī, kad plašsaziņas līdzekļos publicēts profesora Jāņa Taurēna pētījums par sadarbības fakta ar VDK lietām tiesā, pēc 10.augusta publikācijas Latvijas avīzē, kur konfrontēti komisijas eksperta, doktoranta Linarda Muciņa, komisijas pētnieka, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja, doktoranta Jura Stukāna un Godmaņa viedokļi par politiķa sadarbību ar VDK un attiecīgo tiesas lietu, guvusi rakstveida apliecinājumu, ka lieta tiesā tomēr iztrūkst.

F64 Photo Agency

Komisija vērsās pie Latvijas Nacionālā arhīva ar pieprasījumu. Iepriekš Valmieras tiesa informēja, ka citu čekas sadarbības lietu tā iznīcinājusi, tātad vairs nav iespējams iepazīt tiesā sniegtās liecības. Par citu VDK dokumentu iznīcināšanu savlaicīgi, jau iepriekš informēta Nacionālā drošības padome.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais