Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Saeimā spriež, ko darīt, lai nesamazinātos budžeta vietu skaits augstskolās

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Reaģējot uz Latvijas Studentu apvienības (LSA) bažām par iespējamo valsts budžeta finansēto studiju vietu skaita samazināšanos, ņemot vērā iztrūkstošo finansējumu augstākajai izglītībai saistībā ar darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) likmju paaugstinājumu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien nolēma vērsties pie Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas ar lūgumu rast iespēju nodrošināt nepieciešamo finansējumu, lai kompensētu VSAOI likmju paaugstinājumu augstskolām.

Pagaidām gan nav skaidrs, cik daudz naudas vajadzēs - Izglītības un zinātnes ministrijas padotības augstskolām būtu nepieciešami aptuveni 188 000 eiro, savukārt pārējo ministriju augstskolām nepieciešamo līdzekļu apjoms vēl nav zināms. Taču tiek lēsts, ka kopumā būtu nepieciešams rast aptuveni 250 000 eiro.

Deputāti sprieda, ka šī nav ļoti liela summa, savukārt risks, ko var radīt tās nepiešķiršana esot nesamērīgs. Papildu nepieciešamais finansējuma apmērs ir līdzvērtīgs aptuveni 100 studiju vietu finansēšanai, līdz ar to pastāv bažas, ka budžeta vietu skaits varētu kristies par šādu apmēru, ka līdzekļi netiktu piešķirti.

LETA jau ziņoja, ka LSA saskata problēmu tajā, ka nav paredzēts papildu finansējums augstākajai izglītībai darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmju paaugstinājumu izmaksu segšanai ne IZM, ne citu ministriju, kuru pārraudzībā ir augstākās izglītības iestādes, budžetos. Pēc LSA pieejamās informācijas IZM ir lūgusi papildu finansējumu Finanšu ministrijai aptuveni 188 000 eiro budžeta programmā "Augstskolas", informējot, ka, nepiešķirot šo finansējumu, ministrijai nebūs iespējams pilnībā nodrošināt Ministru kabineta lēmumu, prognozējot budžeta vietu skaita samazināšanu vai arī pārdali no augstākā uz zemāka līmeņa studiju programmām.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

LSA uzskata, ka šībrīža situācija, kad valdība nevar valsts budžetā ieplānot papildu 4,95 eiro, kuru nepieciešamība radusies saistībā ar VSAOI iemaksu likmju paaugstinājumu, uz katras studiju vietas nodrošinājumu (bāzes izmaksu), ir absurda, nemaz nerunājot, ka esošais finansējums uz vienu studējošo ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā un gandrīz trīs reizes zemāks par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstu vidējo.