Latvijā nākamgad varētu būt jau 200 000 trūcīgo

© Rūta Kalmuka, f64

Trūcīgo personu skaits šogad varētu sasniegt jau 144 tūkstošus, bet 2010. gadā Latvijā tas pieaugs līdz 200 tūkstošiem cilvēku, liecina Labklājības ministrijas (LM) prognozes.

Samazinoties mājsaimniecību ienākumiem, nozīmīgi pieaug trūcīgo personu skaits. 2008. gadā pašvaldības bija piešķīrušas trūcīgās personas statusu 120 000 iedzīvotāju. Savukārt pēc veiktajām prognozēm, šogad līdz gada beigām tas pieaugs, līdz nākamgad sasniegs vismaz 200 000, šādi skaitļi minēti LM sagatavotajā ziņojumā, ar ko šodien valdības ārkārtas sēdē iepazīstinās labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Viņš norāda: laikā, kad Latvijā strauji pieaug nabadzībai un tās riskam pakļauto iedzīvotāju skaits, turpmāka valsts atbalsta mazināšana sociālajai aizsardzībai situāciju pasliktinās, veicinot sociālās spriedzes padziļināšanos. Šobrīd cilvēki Latvijā vairs nepretendē uz augsti atalgotām darba vietām. Pašlaik cilvēki grib strādāt, lai varētu nopelnīt sev un ģimenei vismaz iztikai. Savukārt LM iniciētie nodarbinātības pasākumi bezdarbniekiem ekonomisko situāciju ilgtermiņā neuzlabos, jo paredzēti pilnīgā bezcerībā nonākušu cilvēku īstermiņa atbalstam.

Ministrs norāda, ka svarīgākais ir strādāt pie adekvātas ilgtermiņa nodokļu politikas un iedrošinošas uzņēmējdarbības vides izveides. „Mērķim, uz ko tiekties valdībai, vajadzētu būt 100 jaunu darba vietu izveide dienā. Ja tā nav, tad Labklājības ministrijai arī turpmāk jāuzņemas citu ministriju kompetencē esošu pienākumu izpilde, proti, jāsāk gatavot valsts programmas vēl plašākam uzņēmējdarbības un pašnodarbinātības atbalstam,” norāda U. Augulis.

Ziņojumā arī teikts, ka personu un ģimeņu ienākuma līmeni būtiski ietekmējuši arī lēmumi saistībā ar budžeta deficīta apjoma samazināšanu 2009. gada valsts budžeta grozījumu kontekstā, kam ir ilgtermiņa ietekme. Šie lēmumi ir ģimenes valsts pabalsta samazinājums, pensiju apcirpšana, slimības pabalsta izmaksas laika samazinājums, vecāku pabalsta ierobežojums strādājošiem vecākiem, kā arī priekšlaicīgo pensiju samazināšana.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.