Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Neo draud pat 10 gadi cietumā

© f64

"Es biju šokā par to, kā policija ienāca manā dzīvoklī. Ap pusdesmitiem pārrados mājās un vēru ciet durvis, kad tās pēkšņi man aiz muguras atrāva vaļā un ar orderi iebrāzās trīs vīrieši," satraukta stāsta raidījuma De facto žurnāliste Ilze Nagla.

Viņi žurnālisti bija ilgi gaidījuši un, tiklīdz tika miteklī, sāka meklēt datoru. "Todien universitātē lasīju lekcijas, un dators man bija līdzi. Atdevu to policistiem. Kratīšana ilga aptuveni divas stundas, kuru laikā mani arī nopratināja. Stāstīt to, ko man jautāja, nedrīkstu, jo parakstīju papīru, ka neizpaudīšu ziņas, kas varētu kaitēt izmeklēšanai," saka I. Nagla.

Kārtībsargi žurnālistes dzīvoklī izņēmuši arī viņas personīgo ārējo cieto disku un vairākas zibatmiņas. Kad un kādā stāvoklī I. Nagla tās atdabūs, pagaidām nav zināms. Policijā solīts, ka datoru viņai atdos divu dienu laikā. "Pagaidām vēl nezinu, kā rīkoties tālāk. Konsultēšos ar advokātu, lai noskaidrotu, vai manam sašutumam ir juridisks pamats," stāsta žurnāliste. Gatavību aizstāvēt un juridiski palīdzēt I. Naglai izteikusi arī Latvijas Žurnālistu savienība.

Apšauba kratīšanas likumību

Kratīšana žurnālistes mājās un personīgo dokumentu konfiscēšana mediju vidē radījusi sašutumu. "Žurnālista avotu aizsardzība ir katras valsts svēts pienākums, un to paredz arī Latvijas likumdošana. Grūti iedomāties iemeslus, kāpēc jāizkrata žurnālistes māja, ja vien viņa pati nav Neo. Tad jau neviens žurnālists nevar justies pasargāts, jo šīs profesijas specifika ir tāda, ka žurnālists kontaktējas ar tiesātām, iespējams, meklēšanā esošām personām," saka Neatkarīgās galvenā redaktore Anita Daukšte.

Zināms, ka tiesneša sankcija kratīšanai saņemta tikai nākamajā dienā pēc policistu viesošanās žurnālistes dzīvoklī. Valsts policijas (VP) priekšnieks Valdis Voins uz jautājumu, vai kratīšana bijusi likumīga, atbild izvairīgi, norādot, ka likums šādu atkāpi atļauj. No neatkarīgiem ekspertiem Neatkarīgā uzzināja, ka atkāpe iespējama vien gadījumā, ja arī pati žurnāliste būtu aizdomās turētā, bet šobrīd I. Naglai oficiāli piemērots liecinieces statuss.

Neo – zelta stipendiāts

Policija uzsver, ka žurnālistes tramdīšana nostiprinājusi pārliecību, ka tai izdevies aizturēt īsto Ceturtās atmodas tautas armijas līderi Neo. Pēc neoficiālām ziņām, tas ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns. Policija nedz noliedz, nedz apstiprina, ka aizturētais ir tieši I. Poikāns. Institūta direktors Rihards Balodis-Bolužs stāsta, ka pirms divām dienām institūtā ieradušies kārtībsargi un konfiscējuši serveri. Viņi uzrādījuši dokumentus, kas apliecina, ka konfiskācija notiek kāda kriminālprocesa ietvaros. Vakar I. Poikāns neieradās darbā un nebija sazvanāms. Interneta portālā draugiem.lv viņš sevi nodēvējis par Universal IT soldier jeb tulkojumā no angļu valodas Universālo informācijas tehnoloģiju kareivi. Rīgas komercģimnāzijas vecāku padomes pārstāve Diāna Rasa Neatkarīgajai atklāja, ka I. Poikāns komercģimnāziju absolvējis 1996. gadā un bijis zelta stipendiāts.

Draud 10 gadi cietumā

Pret aizturēto sākts kriminālprocess par tādas ierīces, arī datorprogrammas, neatļautu izgatavošanu, pielāgošanu izmantošanai, realizēšanu, izplatīšanu vai glabāšanu, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu, ja tas izraisījis smagas sekas. Par šādu noziegumu draud brīvības atņemšana līdz desmit gadiem vai naudas sods līdz divsimt minimālajām mēnešalgām.

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka tik barga panta piemērošana ir apzināta, lai iebiedētu sabiedrību. "Esmu pārsteigts par drošības iestāžu ātrumu un to, kādus resursus viņi ieguldījuši, lai atrastu šo smagos noziegumos apsūdzēto cilvēku! Turklāt brīdī, kad tik daudzas nopietnas lietas palikušas neatklātas!" ironizē F. Rajevskis.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) uzskata, ka datu publiskotājs tik bargu sodu nesaņems. "Tie dati būtībā nav slēpjami, tāpēc uzskatu, ka desmit gadu cietumā – tas nav reāli! Noziegums nav tik smags, un Latvijā ir citas alternatīvas soda sankcijas," saka ministre.

***

NOTVERTS.

Policija paziņojusi, ka tai izdevies atklāt noslēpumaino Ceturtās atmodas tautas armijas līderi Neo, kurš ilgu laiku terorizēja valsts iestādes, publicējot to darbinieku algu sarakstus. Iespējams, ka Neo ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Ilmārs Poikāns.

Neo iecienītākā anekdote

Sēž trīs muitnieki un domā, ko uzdāvināt ceturtajam dzimšanas dienā.

Pirmais: – Varbūt uzdāvināsim 600. mersedesu?

Citi: – Tak viņam jau viens ir, pagājušajā dzimšanas dienā uzdāvinājām.

Otrs: – Tad uzdāvināsim māju Kanāriju salās.

Citi: – Nē takš, viņam jau ir.

Trešais: – Izdomāju! Kā dāvanu atstāsim viņu vienu strādāt visu maiņu!

Citi: – Tu ko?! Galīgi traks – TĀDU dārgu dāvanu

dāvināt!

Avots: Ilmāra Poikāna ieraksts draugiem.lv dienasgrāmatā