Zinātnieku naktī - viss par kosmosu

Nākamnedēļ, 25. septembrī, vienlaikus piecās pilsētās – Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī - notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums Cilvēks un kosmoss.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski tiek saistītas ar astronomiju, kosmosa izpēti un kosmiskajām tehnoloģijām, nra.lv pastāstīja Latvijas Zinātņu akadēmijas pārstāve Maija Bundule. Šajā naktī plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, vērot zvaigznes, iesaistīties diskusijās un uz brīdi iejusties zinātnieka ādā. Būs iespēja iepazīties ar tehnoloģiju idejām, kas pateicoties zinātnei vēl var ienākt mūsu sadzīvē.

Dažādas aktivitātes, diskusijas, eksperimenti un zvaigžņu vērojumi notiks Latvijas Zinātņu akadēmijas augstceltnē, Latvijas Universitātes zinātniskajās laboratorijās, Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Jelgavā Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Daugavpils Universitātē, Rēzeknes Augstskolā un Ventspils Augstskolā un tās Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē.

Zinātnieku nakts pasākumus ievadīs dzīvais eksperiments ar slavenajām Magdeburgas puslodēm un zirgiem, kas norisināsies Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā. Klātesošajiem būs iespēja pārliecināties par vakuuma spēku un pašiem pamēroties spēkiem ar to. Sekos Zinātnes kafejnīca Latvijas Zinātņu akadēmijā par tēmu „Vai pavadīsim atvaļinājumu uz Mēness?”, kurā diskutēs par sasniegumiem kosmosa izpētē, par vēl neizpētīto un par tehnoloģijām, kas nāk talkā cilvēkam kosmosa izpētes procesā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas telpās tiks atklātas divas populārzinātniskas interaktīvas izstādes. Viena no tām ar nosaukumu „Tukšās telpas valstībā” ir atceļojusi no Magdeburgas (Vācija) un ļaus iepazīties ar vakuumfizikas pirmsākumiem zinātnē un dos ieskatu slavenā 17. gadsimta zinātnieka, izgudrotāja, jurista un politiķa Otto von Gērikes dzīves gājumā, profesionālajā darbībā un izgudrojumos.

Otra ir ceļojošā izstāde no Francijas „Kosmosa izpēte – sasniegumi un plānotais”, kas sniegs plašu ieskatu visuma izpētes jautājumos un iepazīstinās ar modernajām kosmosa izpētes tehnoloģijām. Izstādēs un visos pasākumos ieeja brīva.