Par nodokļu nemaksāšanu cietumā nonāk viens cilvēks gadā

© AFP/ SCANPIX

Raidījums "de facto" izpētījis, ka laika posmā no 2010.līdz 2016.gadam cietumā nonācis vien retais, kuram piespriests sods par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu, informē "lsm.lv".

Uz tiesājamo sola sēžas vien neliela daļa no cilvēkiem, kas nonākuši Finanšu policijas redzeslokā. Ik gadu šī iestāde uzsāk aptuveni 200 kriminālprocesus. Aiz katra no tiem ir vismaz viens, vai vairāki cilvēki. Tiesa, spriedumu nodokļu nemaksāšanas lietās neesot ne tuvu tik daudz, vēsta LTV raidījums "de facto".

Finanšu policijas vadītājs Edijs Ceipe raidījumam norāda, ka lietas ir sarežģītas, trūkst izmeklētāju un ne visiem ir pietiekami liela pieredze.Uz vienu izmeklētāju vienlaikus ir no padsmit līdz pat 20 dažāda smaguma lietas.

" de facto" noskaidrojis, ka pēdējo septiņu gadu laikā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas kopumā notiesāti 308 cilvēki, bet 32 attaisnoti.

Lielāks attaisnoto skaits ir apsūdzībās par naudas atmazgāšanu, kas bieži pavada nodokļu nemaksāšanu. Pēc šī panta kopš 2010.gada notiesāti 63, bet attaisnoti 35 cilvēki.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Likumā paredzētais sods par izvairīšanos no nodokļu nomaksas ir līdz četriem gadiem cietumā, bet, ja tas darīts organizētā grupā līdz pat desmit gadiem cietumā. Par naudas atmazgāšanu sodi ir vēl bargāki.

Statistikā gan to nevar ieraudzīt, jo septiņos gados par izvairīšanos no nodokļu nomaksas cietumsodi piespriesti tikai astoņiem cilvēkiem, bet par naudas atmazgāšanu četriem.

Turklāt pat tad, ja cilvēku nolemts ielikt cietumā, lielākoties tas bijis uz laiku līdz trim gadiem, kas ir tālu no Krimināllikumā ierakstītā.

Avots: LTV raidījums "de facto"/ lsm.lv

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais