Gada deflācija aprīlī - 2,7%

Šā gada aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu patēriņa cenas Latvijā samazinājušās par 2,7%, tai skaitā precēm - par 1,5% un pakalpojumiem - par 5,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.

12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir samazinājies par 0,4%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, palielinājās par 0,9%. Precēm cenas pieauga par 1,4%, bet pakalpojumiem - samazinājās par 0,4%.

2009.gada aprīlī, salīdzinot ar 2009.gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis saruka par 0,4%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām aprīlī bija cenu kāpumam ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem, transportam, pārtikai, apģērbiem un apaviem, kā arī cenu kritumam sakaru pakalpojumiem.

Ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās vidēji par 4,1%, ko ietekmēja siltumenerģijas tarifu kāpums par 13,9%.

Degviela sadārdzinājās vidēji par 3,1%, tai skaitā benzīns - par 2,8%, bet dīzeļdegviela - par 4,0%. Cenas palielinājās arī transporta līdzekļiem un aviobiļetēm, savukārt lētāka kļuva transportlīdzekļu apkope un remonts, autovadītāju kursi un privātā transporta rezerves daļas.

Pārtikas cenas palielinājās vidēji par 0,5%. Sezonas ietekmē par 3,2% sadārdzinājās dārzeņi, bet par 2,5% - augļi. Noslēdzoties dažādām akcijām, cenas pieauga maizei un graudaugu izstrādājumiem, bezalkoholiskajiem dzērieniem, sieram, zivīm un zivju izstrādājumiem. Sākoties akcijām, cenas samazinājās gaļai un gaļas izstrādājumiem, olām, pienam un piena produktiem, eļļai un taukiem, kā arī cukuram.

Apģērbiem cenas pieauga par 1,4%, bet apaviem - par 2,2%, ko ietekmēja izpārdošanas noslēgums un jaunās sezonas preču nonākšana tirdzniecībā.

Cenas palielinājās farmaceitiskajiem produktiem un tabakas izstrādājumiem. Noslēdzoties akcijām, dārgākas kļuva foto, kino iekārtas.

Savukārt, lētāki kļuva ziedi, atpūtas ceļojumi, telekomunikāciju, ēdināšanas, apdrošināšanas, personīgās aprūpes iestāžu, atpūtas un sporta pakalpojumi. Dažādu akciju rezultātā cenas samazinājās alkoholiskajiem dzērieniem, televīzijas, audio, video iekārtām, juvelierizstrādājumiem, telefoniem un traukiem.

Kā ziņots, šā gada martā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada martu patēriņa cenas samazinājās par 3,9%, tai skaitā precēm - par 3,1%, bet pakalpojumiem - par 6%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 12 mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,3%.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos cenas pavisam ir pieaugušas par 0,6%. 2009.gadā cenu pieaugums attiecīgajā laikā posmā bija 3,5%.

2009.gada martā, salīdzinot ar 2009.gada februāri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,2%.

Svarīgākais