Plāns par bērnu aizsardzību – bez naudas

Lai gan 2010. gads drīz jau būs pusē, valdība vēl nav apstiprinājusi plānu Bērniem piemērota Latvija 2010.–2012. gadam. Labklājības ministrija (LM) šonedēļ gatavojas šo plānu iesniegt valdībā, apstiprināja LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa.

Tomēr, tā kā valstij nav naudas praktiski nekādu pasākumu realizēšanai bērnu situācijas uzlabošanai Latvijā, plānā iekļauti tikai tādi pasākumi, kuri neprasa papildu finansējumu.

"Plāna iesniegšana ir vienas dienas attālumā no valdības, viss ir saskaņots, iebildumi ņemti vērā, un jau šīs nedēļas laikā tas tiks nosūtīts uz valdību," atzina L. Liepiņa. Plānā ir ielikti nozīmīgi pasākumi, taču tie galvenokārt palīdz sakārtot normatīvo bāzi.

Kāpēc tad Latvijai šāds plāns jāizstrādā? Tā, pirmkārt, ir ANO rezolūcija, kas nosaka bērnu tiesību aizsardzības standartus, kuri jāievieš katrai valstij, bet, otrkārt, mūsu pašu valsts politisks dokuments jeb pamatnostādnes Bērniem piemērota Latvija. Tās nosaka galvenos rīcības virzienus, lai veicinātu bērniem veselīgu dzīvesveidu, lai cīnītos pret HIV/AIDS izplatību pusaudžu un jauniešu vidū, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību un aizsargātu bērnus pret ekspluatāciju, vardarbību un diskrimināciju.

Iepriekšējais plāns bija līdz 2007. gadam, un jau tad tas saskārās ar galveno – nepietiekama finansējuma problēmu. Pēc plāna ieviešanas ziņojumā secināts, ka ir jāizstrādā un jāievieš pasākumi vardarbības mazināšanai ģimenē un skolā.

L. Liepiņa norāda: līdzšinējās situācijas izvērtējums liecina, ka tomēr arī normatīvie akti bērnu tiesību jomā klibo. Piemēram, attiecībā par vardarbības gadījumiem pret bērniem. "Kādreiz mēs runājām, kam uzlikt par pienākumu ziņot par iespējamu vardarbību pret bērnu, jo bija daudz gadījumu, kad kāds kādam nav pateicis un neviens neko nedara, bet bērns ilgstoši cieš. Kādreiz tā bija viena institūcija, bet tad nolēmām, ka varētu dublēt, būs jāziņo vismaz divām institūcijām, bet tā rezultātā neviens neziņo, jo skatās viens uz otru," stāsta L. Liepiņa. LM plānos ir strikti noteikt atbildības jomas, lai izvairītos no šādām situācijām.

Plāna LM vēlas ieviest arī sarkano signālu jeb ziņošanas signālu sociālajam dienestam, ja problēmģimenē piedzimtu nākamais bērns. Tas tiktu ieviests sadarbībā ar Iedzīvotāju reģistru.

Kā viens no prioritārajiem uzdevumiem šim plānam ir Latvijas pievienošanās Eiropas Padomes konvencijai par bērnu aizsardzību pret seksuālu izmantošanu un seksuālu vardarbību, kas pieņemta 2007. gadā.

Plānā nav ne vārda par pabalstiem, jo arī tas esot finanšu jautājums.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais