Turpmāk ielu tirdzniecība būs jāsaskaņo ar pašvaldību

Turpmāk tirgošanās uz ielas būs jāsaskaņo ar pašvaldību, teikts šodien valdības pieņemtajos noteikumus par tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos.

Noteikumi paredz, ka preču pārdošana ielu tirdzniecībā ir atļauta, ja tirdzniecības dalībnieks ir saņēmis pašvaldības atļauju un tā atrodas tirdzniecības vietā. Preču pārdošana iepriekš minētajā vietā bez pašvaldības atļaujas ir tirdzniecība neatļautā vietā. Ielu tirdzniecība ir atļauta tikai tajās tirdzniecības vietās, kuras iekārtojusi vai iekārtošanu saskaņojusi attiecīgā pašvaldība.

Ielu tirdzniecībā tirdzniecības dalībniekam jāievēro, lai, pārdodot preces pie pastāvīgās tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietas, netiktu aizsegts pastāvīgās tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietas skatlogs, netiktu traucēta ieeja pastāvīgajā tirdzniecības vai pakalpojumu sniegšanas vietā un izeja no tās, kā arī netiktu traucēta transportlīdzekļu un gājēju satiksme, jo īpaši specializēti pielāgotās vietās personām ar funkcionāliem traucējumiem.

Īslaicīgai preču pārdošanai kultūras, sporta vai reliģisku svētku vai citu pasākumu norises laikā un vietā ielu tirdzniecība būs atļauta no transportlīdzekļiem un tirdzniecības vietām, kas iekārtotas uz attiecīgā pasākuma norises laiku.

Paredzēts, ka ielu tirdzniecībā pašvaldība iekārto ielu tirdzniecības vietas, sniedz saskaņojumu tirdzniecības dalībniekam un tirdzniecības organizatoram ielu tirdzniecības vietu iekārtošanai publiskā vietā, izsniedz atļauju ielu tirdzniecībai vai ielu tirdzniecības organizēšanai saskaņā ar šajos noteikumos noteiktām prasībām un kontrolē atļaujā minēto nosacījumu izpildi, kā arī kontrolē un pārrauga kārtību ielu tirdzniecības vietās.

Pašvaldības atļaujas preču pārdošanai ielu tirdzniecībā saņemšanai tirdzniecības dalībnieks iesniedz pašvaldībā pieteikumu, norādot fiziskās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu vai juridiskās personas nosaukumu (firma) un nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru, realizējamās preču grupas, paredzēto tirdzniecības norises vietu, laiku un ilgumu, saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju, kas ir privātpersona, vai valsts īpašumā esošā nekustamā īpašuma valdītāju (izņemot, ja tirdzniecība tiek plānota jūras piekrastē vai publiskajos ūdeņos) par paredzēto tirdzniecību, ja tirdzniecība tiks veikta iepriekš minētajā nekustamajā īpašumā.

Tāpat pieteikumā jāiesniedz saskaņojums ar pasākuma rīkotāju par tirdzniecības veikšanu pasākuma norises laikā un vietā, ja tirdzniecība tiks veikta attiecīgā pasākuma norises laikā un vietā, izņemot, ja pasākuma rīkotājs ir attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldība vai tās dibināta iestāde, pārvietojamā mazumtirdzniecības punkta kustības maršruts un laiks, ja tirdzniecība tiks veikta vairākās publiskās vietās, kā arī saimnieciskās darbības reģistrāciju apliecinoša dokumenta kopija vai fiziskās personas apliecinājums, ka tā neveic saimniecisko darbību vai saskaņā ar likuma par iedzīvotāju ienākuma nodokli var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēja, kā arī nenodarbina citas personas.

Pašvaldība pieteikumu izskata ne ilgāk kā piecu darba dienu laikā un izsniedz atļauju preču pārdošanai ielu tirdzniecībā vai pieņem lēmumu par atteikumu izsniegt atļauju un rakstiski informē par to pieteikuma iesniedzēju.

Pašvaldība ir tiesīga nesaskaņot tirdzniecības dalībniekam vai tirdzniecības organizatoram ielu tirdzniecības vietas iekārtošanu publiskā vietā, kā arī neizsniegt atļauju tirdzniecības organizatoram ielu tirdzniecības organizēšanai, ja paredzētā tirdzniecības vieta vai tirdzniecības organizēšanas vieta atrodas teritorijā, kurai ir vēsturiskas apbūves raksturs, un tā neiekļaujas vēsturiskajā vidē. Tāpat atļauju var neizsniegt, ja pēc pašvaldības pieprasījuma nav veikts paredzētās tirdzniecības vietas vai tirdzniecības organizēšanas vietas izvietojuma un estētiskā noformējuma saskaņojums ar būvvaldi vai paredzētā tirdzniecības vieta vai tirdzniecības organizēšanas vieta varētu traucēt gājēju plūsmu un satiksmi.

Atļauju tirgoties var liegt arī, ja paredzētajā tirdzniecības vietā vai tirdzniecības organizēšanas vietā varētu tikt bojāta pašvaldības īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošā zaļā zona un apstādījumi, paredzētā tirdzniecības vieta nav saskaņota ar nekustamā īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju, kas ir privātpersona, vai valsts īpašumā esošā nekustamā īpašuma valdītāju (izņemot, ja tirdzniecība tiek plānota jūras piekrastē vai publiskajos ūdeņos) un tirdzniecība tiks veikta iepriekš minētajā nekustamajā īpašumā, kā arī, ja līdzšinējā tirdzniecības dalībnieka vai tirdzniecības organizatora darbībā atkārtoti gada laikā konstatēti tirdzniecības organizēšanas kārtību reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumi.

Noteikumi paredz, ka tirdzniecības organizators nav tiesīgs tirdzniecības dalībniekam noteikt maksu par ielu tirdzniecības organizēšanas nodrošināšanu, ja ielu tirdzniecība tiek organizēta pašvaldības īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā.

Tāpat noteikumi paredz, ka pašvaldība nodrošina, ka tās īpašumā vai valdījumā esošajā nekustamajā īpašumā pirmtiesības tirdzniecības vietu izmantošanā tiek piešķirtas tirdzniecības dalībniekam, kurš piedāvā pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un savvaļas ziedus, mežu reproduktīvo materiālu, pašu iegūtus svaigus zvejas produktus un medījamos dzīvniekus, lauksaimniecības un mājas (istabas) dzīvniekus un lietotas personiskās mantas, ja tirdzniecības vietu skaits ielu tirdzniecības vietā ir ierobežots.

Svarīgākais