Ārstu biedrība pasniedz Veselības gada balvas

VESELĪGI. Balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā profesoram Anatolijam Danilānam pasniedza Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, sakot, ka profesoru raksturo nerimstoša kustība, mundrums un dzīvesprieks © Ernests Dinka, Saeimas Administrācija

Latvijas Ārstu biedrības Veselības gada balvu šogad saņēma desmit laureāti – pārtikas ražotāji, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības un cilvēki, kas ar savu darbību veido izpratni par sabiedrības veselību. Balva ir atzinība par paveikto darbu Latvijas sabiedrības veselībā.

Balvu par mūža ieguldījumu veselības veicināšanā šogad saņēma gastroenterologs profesors Anatolijs Danilāns, kuru zina un pazīst katrs Latvijas iedzīvotājs, jo viņš ar saviem cilvēciskajiem padomiem un humora izjūtu spēj iedvest cerību katram pacientam. Balvas pasniegšanā profesors A. Danilāns sacīja, ka šī viņam ir laimīga diena, jo no rīta pieņēmis pacientus un tā vietā, lai kādai kundzei konstatētu aknu slimību, pēc analīžu rezultātiem un izmeklējumiem atzīts, ka viņa ir pilnīgi vesela. Nominācijā par tautas sporta organizēšanu balva tika piešķirta orientēšanās sacensību kustībai Magnēts, tās aizsākumi ir meklējami jau 1969. gadā, kad pirmo reizi tika rīkotas iesācēju sacensības desmit kārtās. «Magnēts ir kā sporta zāle brīvā dabā, kas ļauj pavadīt brīvo laiku sportiskās aktivitātēs un arī prāta asināšanā dažādu vecumu un profesiju cilvēkiem,» kustību raksturo Latvijas Ārstu biedrība.

Par veselīga uztura ražošanu balvu saņēma zemnieku saimniecība Ķelmēni, kas ir ģimenes uzņēmums Gulbenes novada Rankas pagastā. Ķelmēnos bioloģisko maizi cep kopš 1993. gada, un pašlaik tiek apsaimniekoti 800 hektāri zemes. Tajos bez ķimikāliju apstrādes aug rudzi, no kuriem vēlāk tiek cepta gardā Ķelmēnu maize - ik dienu maizes ceptuvē tiek saražotas divarpus tonnas maizes.

Biedrība Zaļā brīvība saņēma balvu par videi draudzīga dzīvesveida popularizēšanu. Biedrība laidusi klajā Zaļo ceļvedi - padomu rokasgrāmatu, kas palīdz mainīt ikdienas patērēšanas ieradumus. Nominācijā par nozīmīgu ieguldījumu dabas aizsardzībā paldies par paveikto saņēma Latvijas Dabas fonda padomes locekle, augu sugu un biotopu eksperte Lelde Eņģele. «Kopā ar saviem kolēģiem viņa nenogurstoši un drosmīgi cīnās par mūsu dabas resursu saglabāšanu ne tikai šodien un rīt, bet arī tālākā nākotnē. Viņas misija ir iestāties par dabas vērtībām, jo jūra un mežs nevar aiziet uz Saeimu vai Ministru kabinetu, ir jābūt cilvēkam, kas to dara,» - tā balvas saņēmēju raksturo Ārstu biedrība.

Kalnciema kvartāla atjaunoto koka ēku komplekss Rīgā, Kalnciema un Melnsila ielas krustojumā, priecē rīdziniekus un pilsētas viesus ar regulāriem tirdziņiem, kultūras pasākumiem, koncertiem un ekskursijām, vienlaikus saglabājot 19. gadsimta koka arhitektūras mantojumu un piesaistot veselīgas pārtikas ražotājus, amatniekus un pircējus. Kalnciema kvartāla veikumu Ārstu biedrība atzīmēja ar balvu par ilgtspējīgas pilsētvides sakārtošanu.

Nominācijā par nozīmīgu ieguldījumu pacientu atbalstam un sabiedrības izglītošanā balvu saņēma biedrība Dia+logs, kas sniedz psiholoģisku, emocionālu un sociālu atbalstu visiem, kurus skar HIV/AIDS, piedāvājot psihologa konsultācijas, iesaistoties šļirču apmaiņas programmā, izglītojot arī ielu prostitūcijā iesaistītos cilvēkus. Dia+logs darbojas arī mobilās izbraukuma brigādes, kas veic pārbaudes testus un profilaktiskus pasākumus. Balvu par daudzpusīgu veselības un sociālā darba organizēšanu saņēma Latvijas Sarkanais Krusts, bet par nopelniem sabiedrības veselības veicināšanā balvu šogad saņēma Rīgas pašvaldība. Balva Gada cilvēks sabiedrības veselībā tika pasniegta Latvijas Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostikas nodaļas vadītājai, kardioloģei Ivetai Mintālei.

Laureāti dāvanā saņēma Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu īpaši šim pasākumam apgleznotus koka krēslus, katru ar savu stāstu, vēlējumu un simbolu.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais