Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Par nevainojamas reputācijas trūkumu atlaistā prokurore tiesājas ar prokuratūru

© Ekrānšāviņš no "Nekā Personīga" sižeta

Pavasarī raidījums "Nekā personīga" informēja par kādu Aizkraukles prokurori, kura bija iesaistīta autoavārijā, atteicās no alkohola testa un uzvedās rupji. Prokuroru atestācijas komisija kolēģei piemēroja bargāko sodu – atlaišanu. Tomēr lietā iestājās noilgums un Diāna Bebre Kondrāte atgriezās prokurores amatā.

Pēc pārraidītā sižeta ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers izdeva pavēli par viņas atlaišanu, jo likums prokuroriem prasa nevainojamu reputāciju. Taču Diāna Bebre Kondrāte atlaišanu apstrīdējusi tiesā un prasa segt mantiskos zaudējumus.

Diāna Bebre Kondrāte kā Aizkraukles rajona prokurore strādāja no 2007. gada. Mediju uzmanību viņa neizpelnījās kādas savas profesionālās lietas dēļ, bet gan saistībā ar Aizkraukles pagastā izraisītu avāriju. 2015.gada martā prokurores auto braucis pa pretējo joslu un ietriecies stāvošā mašīnā.

Cietušie toreiz stāstīja, ka ar prokurori automašīnā kopā bija Valsts policijas darbinieks Andris Kondrāts. Abi uzvedušies rupji, draudējuši sasistā auto vadītājai un viņas nepilngadīgajai meitai. Saukuši par, „sīko narkomāni" , „blondīni" un citos nicinošos un aizskarošos vārdos. Gaisā bijis jūtams alkohols.

Prokurori ir augsti likumiskās varas pārstāvji un bauda lielāku imunitāti nekā ierindas cilvēki. Vairākas stundas avārijas vietā izsauktie policisti un mediķi domājuši, kā tālāk rīkoties.

No alkohola testa gan prokurore, gan viņas līdzbraucējs atteicās.

Abas amatpersonas auto sadursmes dienā nebija dienestā, taču pakļāvās dienesta izmeklēšanai. Kondrāts no policijas atvaļinājās, nesagaidot pārbaudes beigas. Bet Bebres Kondrātes rīcību vērtēja prokuroru atestācijas komisija.

Bebrei Kondrātei izdevās izvairīties, ka viņai nelabvēlīgais prokuratūras lēmums stājas spēkā. Viņa pusgadu paņēma slimības lapu, tad devās dekrēta un bērna kopšanas atvaļinājumā.

"Nekā personīga" vēsta, ka disciplinārsodu var piemērot divu gadu laikā, Prokurores lietā iestājas noilgums un viņa atgriezās darbā. Bebre Kondrāte nesaņēma administratīvo sodu, lai gan par atteikšanos no alkohola testa draud arests līdz 15 diennaktīm, 1400 eiro liels naudas sods un tiek atņemtas autovadītāja tiesības uz četriem gadiem.

Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Bebre Kondrāte vērsusies Administratīvajā rajona tiesā Jelgavas tiesu namā, apstrīdot ģenerālprokurora pavēli. Viņa prasa atlīdzināt darba samaksu par piespiedu kavējumu laiku no 26.maija līdz laikam, kad ar tiesas lēmumu viņa iespējams tiks atjaunota darbā. Pirmā tiesas sēde nozīmēta 15. novembrī.

Iespējams, ka atgriezties darbā prokuratūrā Bebre Kondrāte nopietni nedomā, jo augustā viņa pieteikusies kārtot zvērināta advokāta eksāmenu.

Viņa rakstiski apliecinājusi, ka atbilst visām likuma prasībām. Lai kļūtu par advokātu jābūt piemērotai izglītībai, stāžam un labai reputācijai. Zvērinātu advokātu padome par pretendenti lūgusi atsauksmes. Un pieņemts lēmums, ka vismaz pagaidām bijusī prokurore advokātu saimei nepievienosies.

Pēdējos gados nav bijuši gadījumu, kad atlaisti prokurori kļūst par zvērinātiem advokātiem. Tomēr kā uzsver advokātu padomē, jebkurai nosodāmai rīcībai ir noilgums.