PVN piemērošana dienesta auto izmantošanai personīgām vajadzībām nav papildus PVN aprēķināšana

Grozījumi noteikumos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likuma normu piemērošanas kārtību personām, kuras dienesta automašīnu izmanto arī privātajām vajadzībām, tiek virzīti, lai novērstu līdz šim pastāvošās interpretācijas un neskaidrības par šī nodokļa maksāšanu,aģentūrai LETA uzsvēra Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

FM gan neapstiprina, vai šāda iniciatīva saistīta ar šī nodokļa ieņēmumu būtisko neizpildi. Melnace vien uzsvēra, ka noteikumos prasības netiek mainītas, jo likumā jau ir norma, ka pašpatēriņš ir jāapliek ar nodokli. Līdz šim bijušas dažādas likuma normu interpretācijas, tāpēc, lai novērstu to kļūdainu interpretēšanu, sagatavoti arī konkrēti grozījumi ar precīzām skaidrojošām atsaucēm tajos.

FM pārstāve uzsvēra, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana attiecībā uz uzņēmumu automobiļu izmantošanu privātām vajadzībām nav mainījusies. Automobiļu izmantošana privātām vajadzībām, tāpat kā tas ir bijis līdz šim, ir uzskatāma par pašpatēriņu, kas ir ar PVN apliekams darījums.

Vispārējais PVN piemērošanas princips noteic, ka priekšnodokli var atskaitīt tikai par savu ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai. Tādēļ uzņēmuma automobiļa izmantošana personīgām vajadzībām nav saistīta ar uzņēmuma saimniecisko darbību un ar apliekamiem darījumiem, tādēļ priekšnodoklis par to nav atskaitāms.

Līdz ar to, ja par automobiļa iegādi un citām saņemtām precēm un pakalpojumiem, kas izmantoti automobiļa uzturēšanai un izmantošanai, tika atskaitīts priekšnodoklis, tad, piemērojot PVN pašpatēriņam, savā veidā tiek koriģēts šis atskaitītais priekšnodoklis. Ja par automobiļa izmantošanu personīgajām vajadzībām PVN piemēro kā pašpatēriņam, tas nenozīmē, ka PVN tiek aprēķināts papildus, informēja Melnace.

Ja apliekamā persona piemēro Ministru kabineta 2009.gada 28.decembra noteikumus "Kārtība, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām", tad šo noteikumu 6.punktā minētais labums (t.i., 40, 70, 100 vai 150 lati), kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo automobili personīgajām vajadzībām, ir apliekams ar PVN kā pašpatēriņš, norāda FM.

Jau ziņots, ka valsts sekretāru sanāksmē šā gada 6.maijā rosināts veikt grozījumus noteikumos par PVN likuma normu piemērošanas kārtību, ar kuriem no 1.jūnija plānots piemērot papildu 21% PVN personām, kuras dienesta automašīnu izmanto arī privātajām vajadzībām, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju asociācijā (LGĀSA).

Izstrādātie grozījumi paredz, ka likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 2.panta 9.daļas gadījumi tiks attiecināti arī uz labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo automašīnu personīgajām vajadzībām. "Tas nozīmē, ka papildus tā saucamajam "auto nodoklim" uzņēmējiem, kas to maksā, būs jāpiemaksā 21% no uzrādītās labuma summas," skaidroja asociācijā.

Asociācija atgādina, ka iepriekš likumdevēji solījuši, ka, samaksājot dienesta automašīnas izmantošanas nodokli, nekas vairāk nebūs jāmaksā.

Asociācijas skatījumā nav izprotams arī Finanšu ministrijas apgalvojums, ka automašīnas izmantošana privātajām vajadzībām ir uzskatāma par pašpatēriņu, tādēļ par to ir jāmaksā PVN. "Atbildīgās amatpersonas, šķiet, ir aizmirsušas, ka, atsakoties no ceļazīmēm, pašpatēriņu nav iespējams precīzi noteikt," saka LGĀSA valdes priekšsēdētāja Lienīte Caune.

Ja gūtais labums par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām tiek kompensēts no darbinieka puses, tad tas tiekot uzskatīts par pašpatēriņu un PVN ir jāmaksā, taču saskaņā ar Caunes teikto, šāda prakse uzņēmēju vidū nav izplatīta un lielākoties "auto nodokli" maksā paši uzņēmumi.

Par Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātājiem grozījumiem vēl būs jālemj valdībai. Valsts sekretāru sanāksmēs tiek izsludināti projekti, par kuriem iesaistītajām ministrijām un citām institūcijām divu nedēļu laikā ir jāsniedz atzinums par projekta saskaņošanu. Šajā posmā atzinumus var sniegt arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.

LETA jau ziņoja, ka pirmajā ceturksnī nodokļa ieņēmumi par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām bijuši tikai 1,1 miljons latu, kas būtiski atpaliek no iepriekš plānotajiem apjomiem. Veidojot šā gada valsts budžetu, tika paredzēts, ka šogad kopumā nodokļos par šo pozīciju tiks iekasēti 38 miljoni latu, tātad vidēji ap desmit miljoniem latu ceturksnī.

Svarīgākais