PVD liek no tirdzniecības atsaukt piesārņotas Indijas izcelsmes vīnogas

© nra.lv arhīvs

Pārtikas un veterinārais dienests ir uzdevis izņemt no tirdzniecības vairākas Indijas izcelsmes vīnogu partijas, jo laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka tās piesārņotas ar pesticīdu - hlormekvātu, kas ir toksiska ķīmiska viela un ir atļauta Indijā vīnogu apstrādei, taču nav atļauta Eiropas Savienībā.

Par iespējamo Indijas izcelsmes vīnogu piesārņojumu Eiropas Savienības dalībvalstu pārtikas uzraudzības iestādes informēja Eiropas Komisija, norādot, ka 41 % no Eiropas Savienības dalībvalstīs izmeklētajiem Indijas izcelsmes vīnogu paraugiem konstatēts ķīmiskais piesārņojums.

Pārtikas un veterinārais dienests nekavējoties tirdzniecības tīklos Latvijā noņēma Indijas izcelsmes vīnogu paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai. Saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina par hlormekvāta klātbūtni vīnogās, turklāt konstatētais ķīmiskās vielas daudzums četras reizes pārsniedz maksimāli pieļaujamo, kas ir 0,05 miligrami uz kilogramu.

Pārtikas un veterinārais dienests ir uzdevis atsaukt no tirdzniecības visas piesārņoto Indijas izcelsmes vīnogu partijas. Paredzams, ka turpmāk uzņēmējiem pirms ievešanas Latvijā Indijas izcelsmes vīnogas būs laboratoriski jāpārbauda. Tikai saņemot apstiprinājumu, ka vīnogas nav ķīmiski piesārņotas, tās drīkstēs izplatīt Latvijā.

Piesārņotās Indijas izcelsmes vīnogas Pārtikas un veterinārais dienests ir konstatējis un uzdevis izņemt no tirdzniecības lielveikalos „Maxima”, „Elvi” un „Stockmann”, kā arī no atsevišķiem vairumtirdzniecības uzņēmumiem. Pārtikas un veterinārais dienests turpina apzināt situāciju un izvērtēt ievesto vīnogu partiju atbilstību nekaitīguma prasībām.

Pārtikas un veterinārajam dienestam nav informācijas, cik daudz Indijas izcelsmes vīnogu ievests Latvijā, jo tās Eiropas Savienībā ievestas ne caur Latvijas, bet citu Eiropas Savienības dalībvalstu robežkontroles punktiem, taču šobrīd Latvijā no apgrozības izņemtas 3,5 tonnas Indijas izcelsmes piesārņoto vīnogu.

Hlormekvāts ir toksiska ķīmiskā viela, kuru augkopībā izmanto kā augšanas procesu un ražīgumu stimulējošu vielu. Pie pašreiz konstatētā piesārņojuma Latvijā tirgotajās Indijas izcelsmes vīnogās, patērētāja veselība var tikt apdraudēta, ja vienā reizē tiek apēsts 1 kilograms piesārņoto vīnogu.

Svarīgākais