Pensionāri: ticības, ka pensijas nesamazinās, nav nekādas

Ticības tam, ka pensijas netiks vēlreiz samazinātas, nav nekādas, taču ir cerība, ka valdība baidīsies spert šādu soli Satversmē izskatāmo lietu dēļ, saka Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītāja Aina Verze.

Nav zināms un amatpersonas atturas komentēt iespējamo Satversmes tiesas lēmumu lietā par pensiju samazināšanu par 10% nestrādājošiem pensionāriem un par 70% strādājošajiem, taču, kā uzsver A. Verze, pēc pensionāru domām, valdības lēmums, samazinot pensijas, pārkāpj visus Satversmes principus. "Mēs esam snieguši savu atbildi Satversmes tiesai, kurā tieši tā arī pateicām: valdības lēmums ir pretrunā ar Satversmi un pārkāpj ne tikai cilvēka tiesības uz sociālo nodrošinājumu, bet arī pantu par Latviju kā demokrātisku valsti," saka A. Verze. Par pensionāru situāciju pirmdien sprieda LPF valde.

"Mēs gribam rast skaidrību, kas notiks ar pensijām nākamgad. Satraukumu rada Starptautiskajam valūtas fondam rakstītais: "2010. gadā pensijas neindeksēsim, gaidot pensiju reformu." Par pensiju indeksāciju neuztraucamies, jo arī par šo jautājumu gaidām Satversmes tiesas spriedumu, turklāt nākamgad arī, visticamāk, nebūs pamata indeksācijai. Taču, ko nozīmē – gaidot pensiju reformu?" jautāja A. Verze.

Labklājības ministrs Uldis Augulis sacīja, ka vispirms tā ir pakāpeniska pensionēšanās vecuma paaugstināšana, sākot no 2016. gada. "Starptautiskie aizdevēji gribēja pensijas vecumu palielināt jau no nākamā gada, taču palikām pie sava, ka tam nebūs fiskāla efekta, jo cilvēki izmantos iespēju pensionēties agrāk," apgalvoja ministrs. Vēl reformā paredzēts, ka no 2011. gada jaunpiešķirtajām pensijām (pensionāriem, kuri ies pensijā) vairs nebūs pensiju piemaksas par katru darba gadu. U. Augulis piebilda, ka aizdevēji gribējuši, lai pensijas indeksētu ar negatīvu inflācijas rādītāju, tas ir, būtībā tās samazinot, taču to viņš nevarot atbalstīt, jo pensijas jau tāpat ir samazinātas. Papildus tam plānots sakārtot sociālās apdrošināšanas budžetu. "Tā nebūšot, ka atņems visiem pensiju piemaksas," baumas atspēkoja ministrs.

LPF sagatavojusi arī vēstuli valdībai, kurā viena no prasībām ir nepieļaut iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma samazināšanu pensionāriem, kas pašlaik ir 165 lati. Tas praktiski nozīmētu 95 procentu pensiju aplikšanu ar nodokli.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.