Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Raidījums: Urbanovičs interesējies par tiesībām iegūt pielaidi valsts noslēpumam

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

2009. gadā partijas Saskaņas līderis Jānis Urbanovičs un Vienotā Krievija priekšsēdētājs Boriss Grizlovs vienojās par abu partiju ciešu sadarbību, kas cita starpā paredz, ka partijas iepazīstinās viena otru ar savu pieredzi partijas uzbūves un organizatoriskajā darbā, kā arī līdzdalībā likumdošanas un izpildvaras institūcijās. Vienošanās stājās spēkā kopš parakstīšanas brīža.

Kā liecina raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esošās ziņas, iniciatīva par līgumu nākusi no Krievijas puses. 2009.gadā Saskaņa saņēma šādu piedāvājumu no Krievijas domes Ārlietu komitejas vadītāja Konstantīna Kosačeva. Līdzīgs priekšlikums esot ticis izteikts arī Latvijas Pirmajai partijai. Urbanovičs to esot zinājis un līgumu ar Vienoto Krieviju parakstījis pirmais.

Līgums ir palīdzējis Rīgas pilsētas kontaktos ar Krievijas reģioniem. Nils Ušakovs viesojies pie Sanktpēterburgas gubernatores Valentīnas Matvijenko, vēlāk gubernatra Georgija Poltavčenko, uzņēma Rīgā Kirovas apgabala gubernatoru Ņikitu Belihu un Pleskavas gubernatoru Andreju Turčaku, ar kuru panāca vienošanos, ka Pleskava Balvos uzceļ pareizticīgo baznīcu, vēsta raidījums.

Krievijas reģionos notika Latvijas preču gadatirgi. Slavenākais no tiem ir "Rižskij dvorik" Maskavā. Sadarbības ietvaros notika arī Tatarstānas dienas Rīgā, tā saucamais tatāru sabuntujs, pie Ušakova kabinetā viesojās Tatāru parlamenta priekkšsēdētājs Farids Muhamedšins, arī Vienotās Krievijas politiķis. Sekoja Ušakova vizīte Tatarstānā. AirBaltic atklāja aviolīniju uz šī reģiona galvaspilsētu Kazaņu.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Saskaņas vadītājs Nils Ušakovs apgalvo, ka lūzuma punkts Saskaņas un Vienotās Krievijas attiecībās esot bijis 2014.gads, kad Krievija iebrukusi Ukrainā.

Paralēli partijai "Saskaņa" bijušas sarunas par iestāšanos Eiropas sociālistu partiju. 2015.gadā Saskaņa kļuva par Eiropas sociālistu asociēto locekli. Kļuvis skaidrs, ka ar "Vienoto Krieviju" būs jāšķiras.

"Saskaņas" biedriem ziņa par līguma izbeigšanu nāca negaidīti. Vēl vasaras vidū Saeimas deputāts Ivars Zariņš sprieda, ka līguma laušana būs drauds latviešiem.

"Nekā personīga" informē, ka partijas valde lēmumu par saišu saraušanu ar "Vienoto Krieviju" pieņēma septembrī pirms ES mēru sanāksmes Rīgā, uz kuru bija ieradies arī Eiropas sociālistu partijas prezidents bulgārs Sergejs Staņiševs. Partijā Nekā personīga apstiprināja, ka šāds nosacījums, lai iekļautos Eiropas sociālistu saeimā, ir bijis izvirzīts.

Pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām Rīgas mērs Nils Ušakovs bija "Saskaņas" premjerministra kandidāts. Viņam arī ir pielaide valsts noslēpumam. Ušakova vietniekam J.Urbanovičam tādas nav. Viņam to liedza pirms četriem gadiem par iespējamu Saeimas vēlēšanu kampaņas finansēšanu no ārvalstīm caur sabiedrisko attiecību firmu "Nikkolo M."

"Nekā personīga" rīcībā esošā informācija liecina, ka Jānis Urbanovičs nesen vērsies Satversmes Aizsardzības birojā ar jautājumu, vai varētu pielaidi atkal iegūt. Tiesa, Saeimas deputāts noliedz, ka īstais iemesls saišu saraušanai ar "Vienoto Krieviju" būtu iekļūšana valdībā.