Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Grindeks" – iekārojamāko darbavietu saraksta augšgalā

VIETĒJAIS UZŅĒMUMS. Grindeka Personāla departamenta vadītāja Ilze Ogle atzīst, ka lepojas ar to, ka strādā šajā kompānijā, kas ir vietējais uzņēmums ar vietējiem akcionāriem © F64

Farmācijas uzņēmums, akciju sabiedrība Grindeks ir viena no lielākajiem darba devējiem Latvijā. Pērnā gada aptaujā Top darba devējs ražošanas sektorā Grideks atzīts par trešo iekārojamāko darbavietu. Un ne velti, jo te tiek nodrošinātas visas sociālās garantijas, tiek maksāti dažādi pabalsti un ir virkne arī citu labumu.

Ierindā jau 70 gadu

Grindeks farmācijas tirgū ir vairāk nekā 70 gadu. Tas ir pietiekami ilgs laiks, ja ņem vērā, ka citi uzņēmumi Latvijā svin tikai savu 20 vai 25 gadu darbību, teic Grindeks Personāla departamenta vadītāja Ilze Ogle. Viņa atzīst, ka lepojas ar to, ka strādā šajā kompānijā, kas ir vietējais uzņēmums ar vietējiem akcionāriem: «Esmu lepna, ka esmu daļa no Latvijas un varu veicināt tās tautsaimniecības izaugsmi.» Uzņēmums ir vertikāli integrēts, un tas nozīmē, ka «no izejvielām līdz gatavai produkcijai» viss tiek ražots uz vietas. Līdz ar to Grindeks pilnībā atbild par produkcijas kvalitāti, nodrošinot to augstā līmenī.

Iepazīstinot ar skaitļiem, I. Ogle norāda, ka uzņēmumā Latvijā strādā aptuveni 670 darbinieku, taču kopā ar pieciem meitasuzņēmumiem to ir vēl vairāk - 1270. Darbinieku rotācija esot maza, personāla mainība sasniedz vien aptuveni 4%, kas, salīdzinot ar citām jomām, esot ļoti zems rādītājs, un saglabāt to esot uzņēmuma mērķis. Vidējais strādājošā vecums ir 43 gadi, bet vidējais darba stāžs ir 11 gadu. Ir arī ļoti ilggadēji sava amata meistari: šogad vairāki darbinieki ir nosvinējuši 45 gadu darba jubileju, kuriem Grindeks ir vienīgā darbavieta. Tajā pašā laikā jaunākais Grindeks darbinieks ir apmēram 20 gadus vecs jaunietis, kurš līdztekus darbam uzņēmumā studē kādā no augstskolām.

Populārs arī ārvalstīs

Personāla departamenta vadītāja atzīst, ka, tāpat kā citi šīs jomas uzņēmumi, Grindeks izjūt zināmu speciālistu trūkumu. Taču kopumā atsaucība uz mājaslapā ievietotajiem vakanču sludinājumiem ir pietiekami laba, un dažkārt pieteikumi uz tiem nākot pat no tuvākām un tālākām ārzemēm. Tāpēc nav brīnums, ka patlaban te jau strādā pārstāvji no dažādām valstīm, kuri turklāt ir labi integrējušies ne tikai uzņēmumā, bet arī Latvijā (te iebraukušie mācoties arī latviešu valodu). Tas noteikti liecina par Grindeka kā darba devēja popularitāti, secina I. Ogle, piebilstot, ka, pieņemot darbā, uzņēmums izvērtē, cik ilgtspējīga sadarbība būs ar konkrēto darbinieku. Grindeks te grib redzēt pastāvīgus darbiniekus, jo savos darbiniekos iegulda ne mazums līdzekļu un laika, tāpēc tiek gaidīta arī iniciatīva, vēlme mācīties un attīstīties, kā arī atdeve darba sniegumā.

Tomēr ir jomas, kur atrast kvalificētus speciālistus nav viegli, it īpaši tas attiecas uz inženierzinātnēm, tajās uzņēmumā lielākoties strādājot ilggadēji darbinieki.

Lai gan uz dabaszinātnēm valsts līmenī tagad tiek likts liels akcents, šobrīd vēl atdevi no tā nejūt. Ķīmiķu profesija joprojām nav tā populārākā, un jauni ļaudis nebūt neraujas studēt šo programmu. Jācer, ka Latvijas Universitātes jaunais Dabaszinātņu centrs radīs lielāku interesi par ķīmiju un bioloģiju, jo gan šo studiju programmu beidzēji, gan arī farmaceiti un ārsti ir tās profesiju grupas, kuri var atrast šeit darbu. Lai gan Rīgas Stradiņa universitāte gatavo farmaceitus, tomēr šī studiju programma varētu būt populārāka vidusskolas beidzēju vidū. Laikam radies iespaids, ka šīs profesijas pārstāvji nonāk aptiekā, taču tā vis neesot, jo Grindekā šie speciālisti ir ļoti gaidīti un vajadzīgi: viņu zināšanas, kompetences un pieredze ir nepieciešamas jaunu produktu izvēlē un izstrādē, kā arī gatavo zāļu formu ražošanas procesā, ikvienu no minētajām jomām var nodēvēt par pietiekami radošu.

Karjeras iespējas

I. Ogle teic, ka te netrūkst izaicinājumu un izaugsmes iespēju. Te strādā arī tādu «apvienoto profesiju» pārstāvji kā, piemēram: ārsts un mārketinga speciālists, ārsts un pārdevējs. Tas no kompetenču viedokļa esot pietiekami sarežģīti, jo ne katrs spēj būt labs abās jomās. Ne vienmēr var atrast amatam atbilstošu profesionāli, jo ir tādas profesijas, kuras Latvijā vispār nemāca. Piemēram, metrologs - iekārtu kvalificēšanas speciālists, dokumentu reģistrācijas speciālists. Tādā gadījumā uzņēmumam nākas mācīt vajadzīgās prasmes pašam, atlasot iespējamos kandidātus, ņemot vērā viņu intereses un nākotnes ieceres. Grindeka pārstāve uzsver, ka te savējos atbalsta arī karjeras ziņā. Bieži vien, kad uz vakancēm tiek sludināts konkurss, priekšroka tiek dota uzņēmumā jau strādājošam darbiniekiem. Līdz ar to, ja cilvēkam ir vēlme augt un attīstīties, šāda iespēja noteikti tiek piedāvāta. Arī studenti tiek atbalstīti, piedāvājot viņiem elastīgu darba grafiku, jo ir amata pozīcijas, kur darba laiks nav no pulksten 8 līdz 17. «Ir maiņu grafiki, un mēs palīdzam tos saskaņot. Grindekā ir arī pilnībā apmaksāts mācību atvaļinājums - tādējādi atbalstām ikviena vēlmi iegūt izglītību atbilstoši uzņēmuma vajadzībām. Strādājot tādā stabilā uzņēmumā, ir vieglāk saņemt arī studējošā kredītu,» saka I. Ogle, piebilstot, ka studentu šeit ir diezgan daudz - to attiecība šobrīd ir: ja darbā tiek pieņemti desmit cilvēki, tad puse ir studenti.

Profesiju dienas un praktikanti

Protams, uzņēmums grib šeit redzēt labākos studentus un savas jomas profesionāļus, jo cilvēka veselība ir ļoti svarīga joma. Lai tā notiktu, Grindeks daudz dara gan sevis, gan dabaszinātņu popularizēšanā, taču šobrīd vēlamie panākumi vēl neesot jūtami. Iespējams - lai padarītu pievilcīgu ķīmiju un bioloģiju, vajag to darīt pēc iespējas agrāk - jau pirmsskolā un sākumskolā. I. Ogle nav pārliecināta, ka lielu motivāciju izvēlēties dabaszinātņu studijas radīs obligātais eksāmens, daudz svarīgāk ir tas, kāds paraugs jaunietim ir konkrētā priekšmeta skolotājs, kā prot motivēt mācīties, cik interesanti un aizrautīgi to dara. Patlaban lielas cerības tiek liktas uz jauno, kompetencēs balstīto, mācību saturu, kas padarīs šo procesu saistošāku.

Uzņēmums no savas puses cenšas uzrunāt bērnus un jauniešus ar īpašām aktivitātēm. Ir jau devītais gads, kopš te tiek rīkotas Profesiju dienas, kas aptver piecu nedēļu ciklu. Skolēni no visas Latvijas sūta uz Grindeku savas motivācijas vēstules, kurās pastāsta, kāpēc viņi vēlētos apmeklēt tieši šo vietu. Piesakās ļoti daudzi, un ar katru gadu to skaits arvien pieaug. Uzņēmums no visa pieteikušos pulka izvēlas 40 motivētākos jauniešus, jo tik lielu daudzumu ir iespējams kvalitatīvi uzņemt. Tiek rīkotas arī ekskursijas - no skolām un augstskolām. Ir arī prakses iespējas. «Sadarbojamies ar Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fondu un pusgadu maksājam stipendijas tiem studentiem, kuri šeit izvēlas strādāt prakses laikā un kurus akceptē struktūrvienību vadītāji, ņemot vērā arī jauniešu vēlmi saistīt savu nākotni ar darbu uzņēmumā,» skaidro Grindeka Personāla departamenta vadītāja. Te tiek uzņemti arī praktikanti no Olaines Mehānikas un tehnoloģiju koledžas, kuras studiju programmas izveidē Grindeks savulaik esot investējis savu laiku un resursus. Arī uzņēmuma vadošie speciālisti dodas uz izglītības iestādi lasīt lekcijas, piedalās eksāmenos, diplomdarbu prezentācijās. Grindeks izskata iespēju šeit studējošajiem apmaksāt praksi, tādā veidā mudinot jauniešu izvēlēties mācīties koledžā, bet pēc tam vēloties redzēt viņus pie sevis. Lai uzrunātu plašāku auditoriju, uzņēmums piedalās arī Karjeras dienās.

Laba motivācijas sistēma

Motivācijas sistēma Grindekā ir labi izstrādāta, sākot jau ar atalgojumu, kas ir darba sniegumam atbilstošs. Lai to noteiktu, tiek vērtēts darbinieku sniegums. Uzņēmumā ir labi izstrādāta piemaksu sistēma. Arī par aizvietošanu, papildu pienākumu veikšanu. «Tas ir ļoti nozīmīgi, ka nepieciešamības gadījumā ir speciālists, kas var veikt ne tikai savus, bet arī kāda cita kolēģa pienākumus, kas, ļoti iespējams, ir solis augšup pa karjeras kāpnēm,» akcentē I. Ogle.

Grindeka darbiniekiem ir veselības apdrošināšana un daļēji dotētas pusdienas. «Varētu domāt: kas tad tur daudz - dotētas pusdienas, taču mēs tiešām piedāvājam ļoti lielu un kvalitatīvu ēdienu izvēli, akcentu liekot uz veselīgumu. Ir arī pieejams transports, lai nokļūtu no darba uz mājām un otrādi. Lai uzturētu sportisko formu, ir savs sporta komplekss, kurā tiek piedāvātas dažādas aktivitātes pilnīgi bez maksas,» bonusus uzskaita Personāla departamenta vadītāja.

Liela uzmanība tiek pievērsta arī darba videi un drošībai, jo ražotnēs un laboratorijās tiek strādāts ar ķīmiskām vielām, līdz ar to ir ļoti būtiski darba vietas aprīkot ar atbilstošiem aizsardzības līdzekļiem. Pērn biroja darbiniekiem atklāta atpūtas telpa, kur neformālā vidē var atvilkt elpu pārtraukuma laikā. To izmanto arī diskusijām un ātrām apspriedēm, jo sarunas brīvā vidē raisās nepiespiestāk. Ne mazāk svarīga par fizisko labsajūtu ir garīgā pilnveide, kas nav saistīta tikai ar darbu (apmācības, kursi parasti tiek apmaksāti), tāpēc šogad darbiniekiem tiek piedāvāts lekciju cikls Parūpējies par sevi pats! Tajā tiek dota ierosme tam, kā saglabāt un uzlabot veselību, un par to stāsta augstas kvalifikācijas speciālisti. Nesen bijušas arī līderības mācības visiem uzņēmuma vadītājiem (kopumā 80), jo ir svarīgi ne tikai attīstīt sevi, bet arī motivēt citus to darīt.

Lai saliedētu kolektīvu, tiek rīkoti arī saliedējoši izklaides un sporta pasākumi. Viens no lielākajiem ir Līgo dienas svinības, par kuru programmu tiek īpaši domāts. Ir arī Ziemassvētku balle, bet pērn ļoti plaši atzīmēta Grindeka 70. jubileja, kurā tapusi lielformāta glezna, kurai roku pielikuši daudzi uzņēmuma darbinieki. «It kā sīkums, bet tie visi sasummējas un rada piederības izjūtu savai darbavietai, un ietekmē arī darba rezultātus,» rezumē I. Ogle.