Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

NRA PĒTA, kas un kāpēc atrod siltas vietas ar "Latvijas gāzi" saistītos uzņēmumos

NELAIMĒ NEPAMET. Bijusī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane amatu zaudējusi pārāk tuvu attiecību dēļ ar Latvijas gāzes padomes priekšsēdētāja vietnieku Juris Savicki. Iespējams, ka turpmāk viņa būs J. Savicka padotā © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Valsts profesionāli augstu vērtētajai bijušajai Iekšlietu ministrijas valsts sekretārei Ilzei Pētersonei-Godmanei nespēj piedāvāt līdzvērtīgu amatu, tāpēc, ļoti iespējams, viņa līdzīgi citiem bijušajiem politiķiem un ierēdņiem atradīs darbu ar Latvijas gāzi saistītos uzņēmumos.

Jau vēstīts, ka I. Pētersone-Godmane valsts sekretāra amatu zaudēja pēc tam, kad Satversmes aizsardzības birojs zaudēja pārliecību, ka viņa ilgtermiņā spēs neizpaust valsts noslēpumu saturošu informāciju.

Pēc viņas aiziešanas premjerministrs Māris Kučinskis publiski pauda, ka I. Pētersonei-Godmanei tiks piedāvāts līdzvērtīgs amats valsts pārvaldē, taču tāds, šķiet, līdz šim nav atradies vai pat nav meklēts.

«Ilzei Pētersonei-Godmanei, zaudējot tiesības iepazīties ar valsts noslēpumu saturošu informāciju un līdz ar to arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra amatu, tika izteikts

piedāvājums turpināt darbu valsts pārvaldē, taču viņa no tā atteicās. Lai gan atsevišķos gadījumos ierēdņiem, zaudējot pašreizējo amatu, tiek piedāvāts līdzvērtīgs amats, civildienestā nav noteikts obligāts nosacījums piedāvāt līdzvērtīgu amatu pēc līdzšinējā amata zaudēšanas iepriekšminētajā gadījumā,» nekonkretizējot, kas tieši piedāvāts I. Pētersonei-Godmanei, skaidro Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītājas vietniece Justīne Deičmane.

Neoficiāla informācija liecina, ka I. Pētersonei- Godmanei piedāvāts vadīt kādu no veselības aprūpes sistēmas dienestiem, bet viņa pati pagaidām komentārus par savu karjeru nesniedz.

«Šobrīd man pilnīgi noteikti nav nekādu komentāru par konkrētiem piedāvājumiem. Pašlaik izskatu dažādus piedāvājumus, un, kad būs kaut kas konkrēts, tad jau droši vien tas kļūs zināms,» saka I. Pētersone-Godmane.

Ar I. Pētersones-Godmanes ģimeni labās attiecībās esošais Latvijas gāzes padomes priekšsēdētāja vietnieks Juris Savickis sabiedrībā iepriekš bija izteicies, ka gadījumā, ja valsts bijušajai valsts sekretārei nespēs piedāvāt cienījamu amatu, viņam nekas cits neatliks, kā tik labu kadru pašam pieņemt darbā. To viņš apliecinājis arī publiski, sakot, ka I. Pētersone-Godmane ir reālākā kandidatūra Latvijas gāzes topošā meitasuzņēmuma Gaso priekšsēdētāja amatam. Jāatgādina, ka saskaņā ar neoficiālu informāciju tieši draudzība ar bijušās Valsts drošības komitejas darbinieku J. Savicki un viņam pietuvinātajiem Krievijas uzņēmējiem kalpoja par iemeslu pielaides valsts noslēpumu saturošai informācijai atņemšanai.

Līdz šim pēc tiesību iepazīties ar valsts noslēpumu saturošu informāciju zaudēšanas Latvijas gāzē amatu atradusi arī bijusī Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane. Šajā uzņēmumā pēc darba Tieslietu ministrijā pamešanas sākušas strādāt arī juristes, kas piedalījās ar gāzes tirgus atvēršanu saistītu normatīvo aktu izstrādē. Tāpat uzņēmumā, kuru kopš pagājušā gada vasaras vada bijušais premjers Aigars Kalvītis, darbu atradis arī A. Kalvīša valdības veselības ministrs Vinets Veldre un kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.