Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Mediji KNAB sniedz ziņas par saviem izcenojumiem priekšvēlēšanu laikā

Izcenojumus reklāmas izvietošanai priekšvēlēšanu aģitācijai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesnieguši vairāk nekā 40 preses izdevumu vai portālu, bet Nacionālās radio un televīzijas padomē (NRTP) līdz piektdienas pēcpusdienai izcenojumus bija iesniegušas aptuveni 40 raidorganizācijas.

NRTP loceklis Sergejs Kārītis "Nozare.lv" atzina, ka informāciju par raidorganizāciju iesniegtajiem reklāmas izcenojumiem priekšvēlēšanu reklāmām plānots apkopot nākamās nedēļas laikā. Kārītis pastāstīja, ka līdz 7.maija pēcpusdienai izcenojumus ir iesniegušas 40 raidorganizācijas. Vēl no dažām raidorganizācijām NRTP gaida sūtījumus pa pastu, lai nākamnedēļ varētu informāciju apkopot un analizēt.

Kā liecina KNAB mājaslapā pieejamā informācija, birojā savus izcenojumus reklāmas izvietošanai priekšvēlēšanu aģitācijai iesniegušai vairāk nekā 40 preses izdevumu un interneta portālu.

KNAB atgādina, ka preses izdevumiem līdz 2010.gada 6.maijam bija jānosūta KNAB publiskošanai internetā priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumi. Raidorganizācijas minētos izcenojumus nosūta NRTP, kas šo informāciju publisko savā mājaslapā internetā.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs norādīja, ka likuma prasības būs ievērotas arī tajos gadījumos, ja izcenojumi tiks saņemti pa pastu nākamnedēļ, bet ar pasta zīmogu - 6.maijs.

Likums par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām nosaka, ka pēc izcenojumu publiskošanas tie nav grozāmi. Turklāt preses izdevumam un raidorganizācijai aizliegts izvietot reklāmu par augstāku vai zemāku cenu, nekā tas norādīts publiskotajos izcenojumos.

2009.gadā stājās spēkā Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) grozījumi, kas nosaka atbildību par izcenojumu vai paziņojumu nesniegšanu, nepatiesu ziņu sniegšanu par tiem, izcenojumu grozīšanu un citiem priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumiem.

LAPK grozījumi pieņemti 2009.gada 3.septembrī, izsludināti 23.septembrī, bet spēkā stājās 2009.gada 7.oktobrī.

Par likumā paredzēto priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz 150 latiem, bet juridiskajām personām - līdz 800 latiem. Par likumā noteiktās ar politiskajām partijām, to apvienībām un vēlētāju apvienībām nesaistīto personu veiktās priekšvēlēšanu aģitācijas apmaksas kārtības neievērošanu - uzliek naudas sodu fiziskajām vai juridiskajām personām līdz 200 latiem.

Par likumā noteikto priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu nesniegšanu vai nepatiesu ziņu sniegšanu par tiem, par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas, uzskaites un glabāšanas kārtības neievērošanu - uzliek naudas sodu juridiskajām personām līdz 250 latiem.

Savukārt par likumā noteiktā paziņojuma par paredzamo priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu nesniegšanu vai nepatiesu ziņu sniegšanu par to, par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumu grozīšanu, par līgumu noslēgšanas nosacījumu neievērošanu - uzliek naudas sodu juridiskajām personām līdz 1000 latiem.