Lembergu atkal gribot ielikt cietumā

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Vakar LNT rīta raidījumā 900 sekundes Ventspils mērs Aivars Lembergs paziņoja, ka sakarā ar Saeimas vēlēšanu tuvošanos viņu atkal grib ielikt cietumā, jo citādi politiskie konkurenti nevar ar viņu tikt galā.

Lai gan A. Lembergs nepateica, no kurienes viņam tāda informācija, reāli pierādījumi Ventspils mēra teiktajam ilgi nebija jāgaida. Dažas stundas vēlāk tiesas sēde t. s. Lemberga krimināllietā sākās ar to, ka tiesnesis Boriss Geimans paziņoja par vēstuli, kas saņemta no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kurā rakstīts par iespējamu A. Lembergam noteiktā drošības līdzekļa pārkāpumu. Proti, A. Lembergs savā amatpersonas deklarācijā esot norādījis pērn miljonāram Vladimiram Krastiņam izsniegtu kredītu, kaut gan A. Lembergam kā drošības līdzeklis noteikts aizliegums tuvoties vairākām personām, arī minētajam V. Krastiņam.

Drošības līdzekļa pārkāpums ir visnopietnākais iemesls, lai procesa virzītājs (šajā gadījumā – tiesas sastāvs B. Geimana vadībā) noteiktu bargāku drošības līdzekli līdz pat apcietinājumam.

Neļaujot iepazīties ar KNAB vēstules saturu, tiesa pieprasīja A. Lembergam paskaidrojumus par drošības līdzekļa ievērošanu.

A. Lembergs tiesai paskaidroja, ka KNAB apgalvo nepatiesību, jo nekāds aizdevums V. Krastiņam nav izsniegts, bet deklarēts ir darījums, un KNAB darbinieki nav pat mēģinājuši painteresēties pie paša A. Lemberga, kas tas par darījumu. Ventspils mērs tiesai teica, ka, būdams gatavs kārtējam mēģinājumam viņu apcietināt, pastāvīgi vadājot līdzi veselu kaudzi dokumentu, kas pamato viņa darbības. Visas iespējas gan nevarot paredzēt, tomēr šim konkrētajam gadījumam derēja pati amatpersonas deklarācija un šķīrējtiesas spriedumi, kas pamato, kā patiesībā radās KNAB vēstulē minētais "aizdevums".

Izrādās, ka V. Krastiņam savulaik ir bijis parāds pret A. Lembergu apmēram 160 000 latu. Tā kā V. Krastiņš parādu nav atdevis, A. Lembergs vērsies ar prasību šķīrējtiesā, kura ne tikai apmierinājusi Ventspils mēra prasību, bet arī aprēķinājusi procentus, soda naudas un tiesas izdevumus apmēram 112 000 latu. Šos 112 000 latu (faktiski – prasījuma tiesību palielinājumu) A. Lembergs deklarējis kā darījumu. Ar V. Krastiņu Ventspils mērs vaigā nav ticies, šķīrējtiesas sēdē piedalījušies abu strīdnieku advokāti, līdz ar to nekāds drošības līdzeklis nav pārkāpts.

Vēl A. Lembergs pastāstīja, ka KNAB mēģina viņu pieķert drošības līdzekļa pārkāpšanā arī citā veidā. Piemēram, KNAB ir pieprasījis visus Ventspils domes noslēgtos līgumus ar teātriem, Nacionālo operu u. tml., lai noskaidrotu, vai, šos līgumus parakstot, A. Lembergs nav pildījis Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus, kas viņam aizliegts. Izrādās, A. Lembergs šos līgumus ir parakstījis uz Ventspils domes izpilddirektora izrakstītas pilnvaras pamata. Tāpat KNAB ir interesējies, kura persona šobrīd pilda Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Raidījumam 900 sekundes A. Lembergs minēja divus iemeslus, kāpēc viņu grib atkal iesēdināt cietumā. Ģenerālprokurors Jānis Maizītis, kam augstajā amatā atlikušas dažas darba dienas, aizejot gribot "aizcirst durvis". Tomēr galvenais iemesls ir rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas. Tajās politiskajam spēkam, kuru atbalstītu A. Lembergs, būtu ļoti labas izredzes uzvarēt, jo viņš šobrīd ir viens no vispopulārākajiem politiķiem ar ļoti augstu reitingu. Piemēram, kompānijas GFK aptaujā aprīļa beigās veiktajā sabiedriskās domas aptaujā A. Lembergs ieņem pirmo vietu ar reitingu +47 (t. i., gandrīz puse aptaujāto viņu vērtē pozitīvi).

Savukārt par paša kandidēšanu vai nekandidēšanu Saeimas vēlēšanās A. Lembergs savā stilā teica: "Ja mani apcietinās, es noteikti startēšu Saeimas vēlēšanās un kandidēšu premjerministra amatam, ja neapcietinās – tad es vēl domāšu."

Jāatgādina, ka arī pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām prokuratūra pret A. Lembergu veica dažādus pasākumus – ierosināja t. s. Grinbergu krimināllietu un Aivara parka krimināllietu –, tomēr Ventspils mēra popularitāti iedragāt toreiz neizdevās.

Latvijā

Lietuvā šogad notikuši jau 13 ugunsgrēki, ko izraisīja degoši skrejriteņu akumulatori, tiek ziņots interneta vietnē “respublika.lt”. Cilvēki, kuri mitinās daudzdzīvokļu mājās, sākuši bažīties par savu veselību un drošību, kā arī, protams, par savu īpašumu, jo daudzviet dzīvokļos un kāpņu telpās šie agregāti tiek pieslēgti elektrotīklam, lai uzlādētos. Kādā vēstulē pat ir rakstīts: “Mēs dzīvojam blakus bumbai!” Kas notiek Latvijā ar tik populārajiem skrejriteņiem?

Svarīgākais