Baltijas valstu aizsardzības ministri vēlas pastāvīgu gaisa telpas patrulēšanas misiju

Baltijas valstu aizsardzības ministri centīsies panākt, lai Lietuvas, Latvijas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanas misija būtu pastāvīga. Šāda vienošanās piektdien panākta kārtējā ministru apspriedē Viļņā.

"Gaisa telpas patrulēšanas misija sākās tikai pēc Lietuvas iestāšanās NATO. Šobrīd tā pagarināta līdz 2014.gadam. Mūsu mērķis bija to pagarināt līdz 2018.gadam. Piekrītam ekspertu pētījumam, ka lietderīgāk būtu censties panākt pastāvīgu misiju Baltijas valstīs," sacījusi Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Jukņevičiene.

Viņa norādījusi, ka atbalstu pastāvīgas misijas iniciatīvai izteikušas ASV, bet ar citām partnerēm par to pagaidām nav runāts. To domāts darīt tagad, kad triju valstu aizsardzības ministri kopīgā paziņojumā pauduši politisko gribu pagarināt misiju, bet ministre piebildusi, ka "nezina tādu valsti, kura būtu ļoti kategoriski noskaņota pret šādu iespēju", - visas valstis, kuras misijā jau piedalījušās, to vērtē atzinīgi, apgalvojot, ka šāda pieredze un iespējas trenēties tām bijušas noderīgas.

Arī Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministri Imants Lieģis un Jāks Āvikso uzsvēra, ka šī misija ir ļoti svarīga - tā dara saskatāmāku alianses klātbūtni reģionā. Ņemot vērā, ka NATO pamatprincips ir solidaritāte, būtu saprātīgi to turpināt.

Pēc viņu teiktā, Latviju un Igauniju apmierina, ka gaisa telpas patrulēšanas misija bāzēta Lietuvā, un pagaidām citi varianti netiek apsvērti. Tomēr ministri pieļāva iespēju, ka šis jautājums varētu tikt izvirzīts nākotnē.

Kā sacījusi Jukņevičiene, gaisa telpas patrulēšanas misiju viņa uzlūko alianses valstu solidaritātes kontekstā. NATO dalībvalstis piedalās šai misijā un apsargā Baltijas valstu gaisa telpu, savukārt Lietuva iesaistījusies misijā Afganistānā, savu iespēju robežās dodot ieguldījumu globālās drošības garantēšanā.

NATO iznīcinātāji sargā Baltijas valstu gaisa telpu kopš 2004.gada, kad Lietuva, Latvija un Igaunija iestājās aliansē. Pašām Baltijas valstīm nav lidmašīnu, kas būtu piemērotas gaisa telpas patrulēšanai. Šo misiju pildījuši Beļģijas, Dānijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Vācijas, ASV, Polijas, Turcijas, Spānijas, Francijas, Rumānijas un Portugāles karavīri.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.