Ronis apmierināts ar Medvedeva izteikto nosodījumu totalitārajai PSRS

Lai arī jaunais ārlietu ministrs Aivis Ronis atturas skaidrot Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva teikto par nosodījumu totalitārajai PSRS, tomēr viņš ar kaimiņvalsts līdera sacīto esot apmierināts.

Ronis šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja, ka "tas ir solis un apliecinājums, ka Krievijas prezidents ir tuvu tam, lai izteiktu mūsu attieksmi pret mūsu vēsturi".

Pēc ārlietu ministra domām, Medvedeva teiktais varētu būt uzskatāms arī par savstarpējas iejūtības zīmi.

Kā ziņots, Medvedevs izteicis pēdējos gados visasāko nosodījumu PSRS, paziņojot, ka Padomju Savienība bija totalitārs režīms, kas apspieda tiesības.

Piektdien laikrakstā "Izvestija" publicētā intervijā Medvedevs arī norāda, ka padomju diktatora Josifa Staļina pastrādātos noziegumus nevar piedot.

"Padomju Savienība bija ļoti komplicēta valsts, un, ja mēs runājam godīgi, Padomju Savienībā radīto režīmu nevar nosaukt nekā citādi kā vien par totalitāru," sacīja Medvedevs. "Diemžēl tas bija režīms, kurā tika apspiestas elementāras tiesības un brīvības."

Medvedevs un viņa priekšgājējs Vladimirs Putins līdz šim reti kritizējuši padomju sistēmu un tā vietā uzmanību vērsuši uz tās sasniegumiem.

Putins savulaik PSRS sabrukumu nodēvēja par "20.gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu".

Medvedevs arī izteica līdz šim visasāko nosodījumu Staļina pastrādātajiem noziegumiem.

"Staļins pastrādāja milzīgu daudzumu noziegumu pret savu tautu," sacīja Medvedevs. "Un, neskatoties uz faktu, ka viņš daudz strādāja, neskatoties uz to, ka viņa vadībā valsts sasniedza panākumus, to, kas tika pastrādāts pret savu tautu, nevar piedot."