Ādažu bāzē ieradīsies vairāki NATO bataljona dalībvalstu aizsardzības ministri

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Ādažu bāzē šodien notiks Kanādas vadītās NATO bataljona kaujas gatavībai veltīts svinīgs pasākums, kurā piedalīsies bataljona dalībvalstu aizsardzības ministri un Aizsardzības ministriju pārstāvji, informēja Aizsardzības ministrijā.

Pasākumu apmeklēs Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans, Albānijas aizsardzības ministra vietnieks Petro Koči, Itālijas aizsardzības ministra padomnieks īpašos jautājumos viceadmirālis Karlo Masalji, Polijas aizsardzības ministrs Antonijs Macerevičs, Slovēnijas aizsardzības ministre Andreja Katiča, Spānijas aizsardzības ministra vietnieks Huans Fransisko Martiness Nunjess un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Vizītes laikā Kanādas vadītās kaujas grupas dalībvalstu aizsardzības ministri tiksies ar karavīriem, apskatīs militāro tehniku un iepazīsies ar Ādažu bāzes infrastruktūru, kā arī noliks svecītes kritušo karavīru piemiņas vietā, godinot Latvijas karavīrus, kuri, pildot kaujas uzdevumus, ziedojuši savas dzīvības.

Tāpat Bergmanim šodien paredzētas atsevišķas tikšanās ar Slovēnijas aizsardzības ministri un Albānijas aizsardzības ministra vietnieku, lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes, valstu divpusējo sadarbību, NATO paplašināto klātbūtni Baltijas valstīs, kā arī Latvijas aizsardzības nozares izvirzītās prioritātes.

Jau ziņots, ka 28.augustā noslēdzās Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sertifikācijas mācības, apliecinot NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas kaujas gatavību, daudznacionālo vienību savietojamību un atbilstību NATO standartiem un procedūrām.

Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Kanāda ir NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadošā valsts un tās atbildībā ir kaujas grupas kolektīvā sertifikācija. Sertifikācijas vingrinājuma plānošanu un izpildi, sadarbībā ar citu nosūtošo valstu partneriem, organizēja Kanādas Armijas Kanādas Manevru mācību centrs. Lai gūtu pārliecību par kaujas grupas kaujas gatavību, mācību laikā tika izspēlēti dažādi mācību scenāriji.

NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1000 karavīru no Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Pērn NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji apstiprināja vienošanos par daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.