Veiks liela mēroga pētījumu par preču kvalitāti Latvijā un Rietumeiropā

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Eiropas Parlamenta (EP) Budžeta komiteja apstiprinājusi 100 miljonus eiro pilotprojektiem nākamā gada budžetā, tai skaitā atbalstīti eiroparlamentārietes Ineses Vaideres (V) divi iesniegtie pilotprojekti cīņai ar Krievijas propagandu un vienādas preču kvalitātes nodrošināšanai Latvijā un Rietumeiropā, informēja deputātes asistente Gita Sauka.

EP atbalstījis Budžeta komitejas locekles iesniegtos pilotprojektus kopumā 1,9 miljonu eiro apmērā, no kuriem cīņai ar Krievijas viltus ziņām tiks atvēlēts 1,1 miljons eiro, bet 800 000 eiro paredzēti pilotprojektam par vienādas preču kvalitātes nodrošināšanu visā Eiropas Savienībā (ES).

"Eiropai ir jāstrādā kopā, lai ar Kremļa propagandas mašīnu cīnītos ātri un efektīvi," norādīja deputāte, piebilstot, ka ziņas par Krievijas dezinformācijas kampaņām nav nekas jauns, taču to spēku nedrīkst novērtēt par zemu - to mērķis ir graut rietumvalstu demokrātiju.

Vaidere arī pauda gandarījumu par to, ka pūliņi pret negodīgu patērētāju diskrimināciju Austrumeiropas valstīs ir atmaksājušies. "Eiropas Komisija (EK) mūs ir sadzirdējusi. Ar šo finansējumu tiks veikts pirmais Eiropas mēroga pētījums, kas sniegs vairāk konkrētu faktu par produktu kvalitātes atšķirībām dažādos Eiropas reģionos," skaidroja eiroparlamentāriete.

Elmārs Rudzītis/ F64 Photo Agency

Pēc Vaideres domām, daudziem viena zīmola ražojumiem atkarībā no tā, vai tos paredzēts realizēt Austrumeiropas, Centrāleiropas vai Rietumeiropas tirgos, pastāv sastāva atšķirības. Viņa sacīja, ka līdz šim vēl nav veikti aptveroši pētījumi, lai varētu konkrēti apgalvot, cik un kurus produktus šī problēma skar, tomēr esot skaidrs, ka daudziem ražojumiem, ko pārdod arī Latvijā, ir daudz zemāka kvalitāte nekā tajos produktos, kas paredzēti Rietumu tirgus segmentam.

Sauka skaidroja, ka EP deputāti ir tiesīgi iesniegt pilotprojektus EK, lai novirzītu finansējumu atsevišķām iniciatīvām, kuras esošie finanšu piešķīrumi neietver, bet kuras uzskatāmas par svarīgām.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais