Vecākus, kuri nemaksā bērniem uzturlīdzekļus, nākamgad varēs sodīt bargāk

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Turpmākajos trīs gados palielināsies no valsts budžeta izmaksājamo uzturlīdzekļu apjoms tiem bērniem un jauniešiem, par kuriem nerūpējas viņu vecāki.

Dāsnāks uzturlīdzekļu apjoms saistīts ar minimālās mēneša darba algas izmaiņām - jo tā lielāka, jo vairāk naudas saņems vecāku finansiāli neapgādātie bērni. Uzturlīdzekļus izmaksā Tieslietu ministrijas padotības iestāde Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (UGFA). Vienlaikus vecākus, kuri nemaksā bērniem uzturlīdzekļus un izvairās no uzturlīdzekļu parāda atmaksāšanas valstij, nākamgad varēs sodīt bargāk.

Ekrānšāviņš no avīzes

Valdībā skatīts likumprojekts (tas vēl jāapstiprina Saeimā), kurā paredzēts 2018. gadā par katru bērnu no dzimšanas līdz septiņu gadu vecumam izmaksāt uzturlīdzekļus 23 procentu apmērā no minimālās mēnešalgas jeb 98,90 eiro, par katru bērnu no septiņu līdz 18 gadu vecumam - 27,5 procentus jeb 118,25 eiro, bet ne vairāk kā par tiesas nolēmumā vai vienošanās par uzturlīdzekļiem noteikto. Savukārt 2019. gadā plānots, ka izmaksājamo uzturlīdzekļu apjoms būtu attiecīgi 24 procenti un 28,5 procenti no minimālās mēnešalgas jeb 103,20 eiro un 122,55 eiro. 2020. gadā uzturlīdzekļu apmērs bērnam līdz septiņu gadu vecumam būtu 107,50 eiro mēnesī, bērnam no septiņu gadu vecuma līdz 21 gada vecumam (ja viņš iegūst pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību) - 129 eiro ik mēnesi.

UGFA, kas nodrošina uzturlīdzekļu izmaksu un piedzen tos no vecākiem - parādniekiem, informē, ka ir nosūtījusi apmēram 30 000 brīdinājuma vēstuļu parādniekiem, kas veicinājis atgūto uzturlīdzekļu apmēra palielināšanos (2017. gada jūlijā atgūti 3 076 748 eiro, par 37 procentiem vairāk nekā 2016. gada jūlijā). Kopš šā gada 1. aprīļa tā dēvēto alimentu parādniekiem var tikt piemērots transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums. No nākamā gada 1. janvāra vecākiem, kuri nepilda UGFA lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, stāsies spēkā kriminālatbildība. Tieslietu ministrija sadarbībā ar UGFA, Labklājības ministrijas, Saeimas pārstāvjiem un administratīvo tiesu tiesnešiem turpina uzlabot uzturlīdzekļu piedziņas procesu.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais