ST priekšsēdētāja: Pilsonības jautājums ir risināms arī izglītības sistēmā

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Pilsonības jautājums ir risināms arī izglītības sistēmā, informatīvās telpas kvalitātē un kultūrā, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

Ziemele sacīja, ka pēdējās nedēļās notiek koncentrēšanās uz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa priekšlikumu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu Latvijā dzimušajiem bērniem, tomēr no valsts interešu viedokļa vajadzētu runāt par visu pasākumu kompleksu, kam jānotiek attiecībā uz sabiedrības integrāciju.

Viņa uzsvēra, ka ir nepieciešama efektīva, kvalitatīva un visaptveroša diskusija ar visām sabiedrības grupām. "Pirmkārt, redzu, ka šis ir izglītības sistēmā risināms jautājums, un Latvijas informatīvās telpas kvalitātē un kultūrā risināms jautājums," norādīja Ziemele.

ST priekšsēdētāja neizslēdza, ka, ieviešot Vējoņa priekšlikumu dzīvē, par to varētu būt iesniegumi ST. Viņu personīgi interesē arī, kādas par šo jautājumu attīstīsies diskusijas Saeimā. Ziemele atzina, ka šī tēma kopumā ir viņai tuva, jo savā zinātniskajā darbā strādājusi arī pie pilsonības jautājuma Baltijas valstīs.

"Mēs, protams, liksim lietā visas mums Satversmes tiesā pieejamās zināšanas, ja šis jautājums pie mums nonāks," norādīja Ziemele, piebilstot, ka šajā gadījumā ir apskatāmi ļoti interesanti Satversmes jautājumi.

Oļesja Sokolova-Godovaņuka/ F64 Photo Agency

Kā ziņots, Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu, kas paredz izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Prezidenta iecere raisīja domstarpības starp valdošās koalīcijas partneriem. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem. Ņemot vērā VL-TB/LNNK nostāju, valdošās koalīcijas partneri apliecināja, ka neatbalstīs prezidenta ieceri.

Tomēr "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju "Kustība Par!", atbalsta Vējoņa iniciatīvu, bet Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošā Latvijas Zaļā partija vēl lems par šo jautājumu. Savukārt opozīcijas frakcijas Vējoņa priekšlikumus atbalsta.

Saeima varētu šonedēļ lemt par to, vai nodot šo priekšlikumu izskatīšanai parlamenta komisijās.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.