Viedo stāvvietu projektā iesaistītā organizācija, iespējams, saistīta ar Martinsonu

© F64

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" viedo autostāvvietu projektā iesaistītā organizācija, iespējams, pastarpināti saistīta ar uzņēmēju Māri Martinsonu, ziņo LTV raidījums "de facto".

Projektā kā partneris piesaistīta "Energoefektīva apgaismojuma asociācija", bet raidījums norāda, ka šāda asociācija eksistē tikai "uz papīra"- tai nav atrodama mājaslapa un telefons, mediju arhīvos nav sastopamas nekādas ziņas par tās publiskām aktivitātēm. Šovasar tā nomainījusi nosaukumu uz "Latvijas viedo pilsētu asociāciju", un tagad tās vārds saskan ar "Rīgas satiksmes" projekta nosaukumu.

Asociācijas vadītāja Linda Zeltiņa strādāja kompānijā "Vizulo group", tagad to vada viņas vīrs. "Vizulo group" padomē strādā Ieva Šaripo - kādreizējā Martinsona kolēģe, kura joprojām kopā ar viņu vada kādu biedrību. "Vizulo Group" valdē darbojas Indra Zinkeviča, kura vada Martinsona ģimenei pastarpināti daļēji piederošo kompāniju "Moduls Interjers", vēsta raidījums.

"Moduls Interjers" ir regulārs Rīgas pašvaldības iepirkumu uzvarētājs - kopš 2015. gada parakstīti līgumi par teju 3 miljoniem eiro. Pēdējais uzvarētais konkurss ir par LED gaismekļu piegādi aģentūrai "Rīgas Gaisma". Raidījumam skaidroja, ka Rīgai piegādātie gaismekļi ir "Vizulo" produkts. Arī topošajā projektā plānots liels LED gaismekļu iepirkums, kam nepieciešams aptuveni pusmiljonu eiro.

Lielāka daļa no viedo autostāvvietu projekta finansējuma paredzēti no Eiropas Savienības (ES) programmas, "Rīgas Satiksme" pieteicās arī uz valsts līdzfinansējumu. Ja ES projektu akceptēs, tad būs nepieciešams valsts līdzfinansējums.

Raidījums norāda, ka Martinsona vārds jau izskanējis kontekstā ar šaubīgu Eiropas finansējuma izlietojumu - uzņēmējs samaksājis sodu par mēģinājumu izkrāpt Eiropas struktūrfondu līdzekļus, taču tagad sodāmība ir dzēsta.

Kādreiz ar Martinsonu saistītā būvfirma "Moduls-Rīga" nonāca Finanšu policijas redzeslokā apjomīgā lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu. Šovasar policija lūdza sākt kriminālvajāšanu pret vairākiem cilvēkiem, bet nedz Finanšu policija, nedz prokuratūra vārdus nemin. Laikraksts "Diena" ziņoja, ka Martinsons atzīts par aizdomās turamo.

Kā ziņots, lai izstrādātu viedo autostāvvietu sistēmu un samazinātu sastrēgumus un gaisa piesārņojumu galvaspilsētā, Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" plāno iesaistīties teju 8,7 miljonu eiro vērtā ES vides un klimata pasākumu programmas "LIFE" finansētajā projektā "Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai".

Latvijā

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (LPABA) piekrīt likuma grozījumiem par Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) polises nepieciešamības izbeigšanu, ja transporta līdzeklis uz laiku ir pārtraucis reģistrāciju valsts vai pašvaldību transportlīdzekļu reģistrā, taču iebilst pret transportlīdzekļa numura zīmju nodošanas prasību.

Svarīgākais